16. juuni 1998 kell 22:00

Talinvest nõustab uut fondi

Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupanga (EBRD) osalusega investeerimisfondi fondijuht on Rootsi kapitalil põhinev Scandinavian Baltic Development Ltd. EBRD paigutab Balti riikide ettevõtete aktsiakapitali kokku 30 miljonit ECUd ehk üle 470 miljoni krooni. Talinvest Suprema rahastab iga projekti 10 protsendi ulatuses ja Rootsi erainvestorid vähemalt 2,5 protsendi osas.

Kinnist tüüpi investeerimisfond paigutab raha Eesti, Läti ja Leedu ettevõtete omakapitaliga seotud instrumentidesse kas aktsiakapitali või allutatud laenu näol. Fond laenu ei väljasta.

Talinvest Suprema Väärtpaberite riskikapitali osakonna juhataja Hanno Riismaa ütles, et fond investeerib ainult selge tulevikusihiga ettevõtetesse. Fondi osalus ettevõtte aktsiakapitalis ei tohi ületada 50 protsenti, üldjuhul jääb investeering 10--40 protsendi vahemikku, lisas Riismaa.

Riismaa väitis, et fond ei sekku ettevõtete igapäevasesse juhtimisse, kuid selle esindajad osalevad ettevõtte nõukogu töös.

Talinvest Suprema Väärtpaberite riskikapitali osakonna nõustaja Priit Koit ütles, et fondi investeerimisstrateegia eelistab osaluse omandamist ettevõtetes uusemissioonide kaudu, suunamaks raha otse ettevõttesse.

Baltic Post Privatisation Fund on teinud esimese investeeringu ühte Leedu tekstiilitööstusettevõttesse. Fond analüüsib praegu nelja Läti ja Leedu ettevõtet, kuhu investeeritakse tõenäoliselt selle aasta kolmandas kvartalis, lausus Hanno Riismaa.

Fondi vahendeid ei paigutata finantssektorisse, kindlustusse, kinnisvaraärisse ja kange alkoholi tootmisse.

Talinvest Suprema Väärtpaberite juhatuse esimees Peeter Saks ütles, et esialgse plaani kohaselt pole kavas uue investeerimisfondi aktsiaid börsil noteerida. Ta lisas, et see küsimus võib kerkida päevakorda seoses uute investorite kaasamisega börsi kaudu, kui üle poole fondi rahast on ettevõtetesse juba investeeritud.

Baltic Post Privatisation Fund lõpetab oma tegevuse kava kohaselt seitsme aasta pärast. Riismaa sõnul on üks investeeringu lõpetamise võimalus osaluse väljaostmine ettevõtte juhtkonna poolt.

EBRD on paigutanud Euroopa riskikapitalifondidesse 292 miljonit ECUd ehk 14,5 mld krooni. Talinvest Suprema Väärtpaberid on nõustaja Balti riikides veidi üle 680 mln krooni puhul.

Hetkel kuum