17. juuni 1998 kell 22:00

Ravimitööstus koondub

Ravimitööstuse kõigi aegade suurim firmaost sündis juuni algul, kui American Home Products (AHP) ostis ära Monsanto. See tehing läks AHP-le maksma 491 miljardit Eesti krooni, mis on 54 miljardit enam, kui Sandoz maksis Ciba-Geigy eest kaks aastat tagasi. Uue firma käive on 314,6 miljardit Eesti krooni ja börsiväärtus 1373 miljardit krooni. Ehkki tekkiv firma ei ole maailma suurim, on sellel maailma parim teaduspotentsiaal. Ühinevad firmad investeerivad aastas uute toodete väljatöötamisse kuni 43 miljardit krooni, mis on rohkem kui hiljuti oma uue potentsirohuga tuntuks saanud Pfitzer (29 miljardit) ja Merck (24,3 miljardit krooni aastas).

AHP maailmas kõige tuntum ravim on peavalurohi Advil. Kuid eelmisel aastal oli ta sunnitud turult ära korjama kaks dieetravimit, mis tekitasid inimestele vaevusi. Sellega seoses on algatatud palju kohtuasju ja firmavastased nõuded küünivad miljarditesse.

Vaatamata sellele, et ELis on ühisturg, on ühtse ravimituruni veel pikk tee, sest riikides on ravimite hinnad riiklikult reguleeritud ning rahvuslikud tervishoiusüsteemid on väga erinevad. Aga siiski on ka seal märgata ravimite hulgimüügifirmade laienemist üle piiride ja apteegivõrkude teket.

Viimastel aastatel on Kesk- ja Põhja-Euroopas tekkinud suuri ravimite hulgimüügi gruppe. Näiteks Saksa GEHE on laienenud Prantsusmaale, Suurbritanniasse, Belgiasse ja Itaaliasse. GEHE-le kuulub ainuüksi Inglismaal 1200 ja Belgias 250 apteeki. Teine Saksa firma Phoenix tegutseb Prantsusmaal, Itaalias, Hollandis, Ungaris ja T?ehhis. Tegevust laiendavad veel Alliance-Unichem, Sanacorp-Anzag, Galenica, OPG ja CERP. Soome kaks põhilist ravimimüügifirmad Tamro ja Oriola tegutsevad Põhja- ja Baltimaades.

Ravimimüügi liberaliseerimine toob kaasa probleeme. Näiteks Suurbritannias ja Hollandis, kus turg vabam, on tekkinud ravimite hulgimüügifirmasid, kes pakuvad ainult 100--500 nõutuimat ravimit. Neil on õnnestunud haarata turust 15--20% enda kätte, mis on seadnud suurema ravimivalikuga hulgifirmad raskustesse. DI-KL-ÄP

Hetkel kuum