Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vooremaas peitub suursugusus ja maalähedus

  Paar päeva Vooremaa nõlvade vahel mõjub kosutavalt. Lõõgastav piknik Kuremaa, Saadjärve või Pikkjärve ääres, jalutuskäik Palamusel Tootsi-lugude tegevuspaigus ja retk Peipsi-äärsesse Eesti 8 kilomeetri pikkusesse Raja tänavakülla -- nii oletegi veetnud muljeterohke nädalalõpu.
  Jõgevamaalastel tasub uhke olla rabade ja ajalooliste suurehitiste üle, ehkki viimastest vaid Põltsamaa loss täisverelist elu elab ja oma veini- ja muusikaüritustega külalisi üle Eesti kokku meelitab. Liialdusteta avaldavad muljet põllukivist ehitatud Laiuse ordulinnuse varemed. 1406. aastal esmakordselt mainitud linnuse pindala on sedavõrd suur, et ühte tavalisse fotokaadrisse on seda võimatu mahutada.
  Siin on vähemalt üks koht, mida ei tohiks perega seigeldes reisimarsruudist välja jätta. See on lagunevas Elistvere mõisas töötav loomapark, mida on tänu korralikele viitadele kerge leida. Ehk just Elistveres on paljudele esimene kord näha käe ulatuses põdravasikaid ja uudishimulikku karupoega. Viimane jagab puuri suure krantsiga, kes on karubeebile sõbra eest. Loomapargis kasvatatakse ka piisoneid, ilvesied ja rebaseid.
  Koht on omapärane selle poolest, et loomi eraldab vaid üks võrestatud aed: külastajad peavad ise teadma, et käe karupoja puuri sirutamine võib lõppeda kehvasti puurist väljas olijale.
  Mõisaid ja kirikuid leiab Vooremaalt tänuväärselt palju, nii mahajäetult lagunevaid kui ka hoituid. Teel vene vanausuliste pühakodadesse Rajal ja Mustvees põigake kindlasti sisse ka Kodaverre, mille kiriku aed on Äksi kõrval uhkemaid maakonnas nähtuist. Endla rabast Tallinna poole sõites käige aga läbi Kärdest. Just seal rahumajakeses sõlmiti 1661 Vene-Rootsi rahuleping. Tilluke rookatusega hoolitsetud maja meenutab päkapiku onni.
  Tammemäe turismitalus saab ratsutada (1 tund 100 kr), sõita paadi või kanuuga (kanuu laenutus 250 kr/päev), on pallimänguplats. Giidi saatel saab tutvuda piirkonna vaatamisväärsustega: valida on viis ühepäevast matkamarsruuti. Talus peatuvad ka jahi- ja kalastushuvilised. Sobib kuni 30 inimesele koosviibimiseks.
  Mokko talus saab ratsutada, korraldatakse huvisõite ümbruskonnas, üüritakse jalgrattaid. Pakutakse ratsamatku Palamusel Tootsi ja Kiire radadel koos piknikuga (ilma ööbimiseta 530--740 kr).
  Peebu talus elab Vaidavere vanapagan ja seda kohta nimetati varem Põrgupõhjaks. Vanapagana juures võib end soojendada omapärase kamina juures, teha seal tuld, vaadata vanapagana loodud puuskulptuure, kuulata Lossimäe legendi. Võimalus telkida.
  Raigastvere vaatetorn, Äksi ümbrus, Laiuse, Reastvere
  Põltsamaa piirkond:
  - Põltsamaa loss ja kirik
  - Eesti Aleksandrikooli hoone
  - Mandri-Eesti keskpunkt
  - Lustivere mõis ja park
  - Kursi kirik
  Vooremaa :
  - Kärde rahumajake
  - Endla looduskaitseala
  - Torma mõis ja kirik
  - Palamuse kirik
  - Saadjärv (mitmekesine sportlik lõõgastus)
  - Laiuse linnus, siniallikas
  - Kuremaa park ja mõisahoone, järv (puhas supelrand, piknikuvõimalused)
  - Kassinurme linnamägi (hiis ja kultusekivid)
  Peipsi piirkond
  - Mustvees mälestussammas «Leinav neitsi», Nikolai õigeusu kirik kellatorniga, baptisti kirik, luteri kirik, vanausuliste kirik;
  - Rajaküla vanausuliste klooster kellatorniga.
  Jõgevamaa majutuskohti iseloomustab suhteliselt madal hinnatase ja vähenõudlikkus, sest domineerivad külalistemaja tüüpi öömajad. Samas pole karta, et vähenõudlikkus tähendaks lohakust ja räpasust: enamikule kohtadele pole selles osas midagi ette heita.
  Telkimisvõimalusi pakuvad nii turismitalud kui ka näiteks Endla rabamatkade alguspunkt Toomal.
  Ehkki viidad ei näita, leidub ka järvede ümber piisavalt telgipüstitamise kohti. Sellise üksildase koha kasuks otsustades tasub aga eelnevalt uurida, kas võimalik maaomanik teiega nõus on.
  Äksi motell, Põltsamaa kirikla külalistemaja, Põltsamaa kodu- ja põllutöökool ja külalistemaja Hämarik reklaamivad ka konverentsiruume. Kompleksina jätab hea mulje Äksi kirikuaias asuv motell. Kirikla aed on kenasti korras, meelelahutust pakkuv Saadjärv jääb vaid mõne minuti jalutuskäigu kaugusele. Köök on Äksil hea, praadide hinnad jäävad kuni 30 krooni piiresse. Vaid 30kroonise hommikusöögi hinna ja kvaliteedi suhe tekitab küsitavusi, sest üks juustuviil, väike jogurt ja külmikus mõnda aega seisnud riisisalat ei kutsu just sööma. Kindlasti valmistatakse hommikusööki ka eritellimusel.
  Palamuse turismiinfo andmeil on Jõgevamaal 12 söögikohta. Hinnatase on ebaühtlane: Põltsamaal tuleb arvestada Tartule ja Tallinnale sarnaste kulutustega, kuid mujal jäävad supid kuni 15 krooni sisse ning vaid üksikud praed ületavad 30 krooni piirid. Külastajaskonna suhtes tuleb arvestada, et juba esimestel lahtiolekutundidel leiavad nii mõneski söögikohas lohutust kohalikud peaparandajad.
  Vahetult enne Põltsamaad pakub juba kella 7st einet Adavere tuulik, Põltsamaa esinduslikum on Lossi restoran koos veinikeldriga. Põltsamaale lisaks võib söögipeatuse teha Jõgeval, kus on neli arvestatavat söögikohta: Carmeni pubi, grillbaar Löwen, Kastani baar ja Kesklinna restoran.
  Interjöörilt on paigad keskpärased, kuid kokatöö on korralik. Näiteks Carmeni pubis pakutakse mitmekesist lastemenüüd. Ka magustoidud osutuvad üle ootuste maitsvaiks. Proovida tasub munavalgevahu sisse küpsetatud firmadesserti.
  Palamusel pakub lihtsaid eesti toite Teele kohvik. Süüa saab ka turismiinfopunkti kõrval tillukeses Lible Juures, kihelkonnakooli kanti jääb jäätisekohvik.
  Mustvees pakub kehakinnitust kohvik Ljubov, kuid sinna sattudes tuleb arvestada, et esmaspäeviti on see suletud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
USA aktsiaturg: Nasdaq keeras kaotuse võiduks
Tänast börsipäeva miinusega alustanud Nasdaqi liitindeks tegi kannapöörde ja sulgus 1,75% rohelises; Dow Jones ja S&P jäidki punasesse.
Tänast börsipäeva miinusega alustanud Nasdaqi liitindeks tegi kannapöörde ja sulgus 1,75% rohelises; Dow Jones ja S&P jäidki punasesse.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Stroomi ranna suplusalalt avastati raske kütteõli reostus
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
Hinrikuse idufirma kaasas üle 7 miljoni euro
Taavet Hinrikuse kaasasutatud tervishoiuteenuse osutaja Certific kaasas 7,4 miljonit eurot. Seemnevooru juhtis värske investeerimisfond Plural, mille üks algatajatest on samuti Hinrikus.
Taavet Hinrikuse kaasasutatud tervishoiuteenuse osutaja Certific kaasas 7,4 miljonit eurot. Seemnevooru juhtis värske investeerimisfond Plural, mille üks algatajatest on samuti Hinrikus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.