Sirje Niitra • 25. november 1998 kell 22:00

Ehitusmaterjalide hind võib langeda

ASi Fanaal peadirektor Taavi Suuder ütles, et kui ehitajate pakutud ennustus üldise ehitusmahu vähenemise kohta kuni 40 protsendi võrra paika peab, kahaneb ehitusmaterjalide müügikäive tuleval aastal 10--20 protsenti.

Tallinnas Peterburi teel asuva ehitusmaterjalide kaupluse müügidirektor Priit Jamnes leidis, et jätkuvalt annab tööd samas kõrval asuv Lasnamäe elurajoon, kus enamik kortereid vajavad remonti.

Fanaalile kuuluv Ehitusmaailma kaupluste kett kavatseb ehitusturu kehvad ajad üle elada kulusid vähendades ja müügi efektiivsust tõstes. Mingil määral langevad kindlasti ka ehitusmaterjalide hinnad, lausus Taavi Suuder. «Kui turul hakkab kehvemini minema, üritavad firmad allahindlustega konkurentsis püsida,» põhjendas ta.

Ehitusmaailma kaupluste töötajate palgast moodustab müügi pealt teenitav lisatasu umbes poole, mistõttu müügi vähenemine võib kaasa tuua ka töötasu vähenemise.

Ehitusmaailma kett on viimase aasta jooksul jõudsalt laienenud. Suurim investeering oli 16 miljonit krooni maksnud Peterburi teel asuva kaupluse ehitamine. Taavi Suuderi kinnitusel on kaupluse tasuvusaeg viis-kuus aastat.

Teise suurema ehitusmaterjalide müüja, ASi Espak kaubandusdirektor Ivar Pikk tõdes, et pärast tormilist aastat ootab kõiki ehitusmaterjalide müüjaid järgmisel aastal vaikne periood.

«Ma ei arva, et langus on nii drastiline, et firmad hakkavad uksi kinni panema, aga senist laia joont ka enam ajada ei saa,» märkis Pikk.

Pikk ütles, et Espak soovib säilitada senise taseme ja laienemist ei kavanda. Suurt ehitusmaterjalide hinna langust üldise hinnatõusu tingimustes ta ette ei näe. «Kaupleme niigi viimase piiri peal,» leidis ta.

Hetkel kuum