3. detsember 1998 kell 22:00

Hyundai ehmatas konkurente

Novembrikuus tehti taas automüügi rekord, kuid seekord tagurpidi. Novembris müüdud 658 uut sõiduautot on võrreldes oktoobriga 46 võrra vähem ning jääb 13 autoga alla ka senisele kehvimale müügikuule augustile (tookord müüdi 671 autot).

Ka mullune november oli automüüjatele must aeg. Siis toimus sügisese börsimulli lõhkemise mõjul esimene suurem kukkumine. 1997. aasta oktoobris müüdi veel 1231 sõiduautot, novembris vaid 901.

Tänavuse novembrikuu tegijaks oli Hyundai. Põhjusteks suur hindade alandamine ja konkureeriva müügiesinduse teke Tallinna. Eelmise kuu enimmüüdud automargiks jäi siiski napilt Toyota. Hyundai Accent oli aga konkurentsitult enimmüüdud mudel -- 55 autot.

Talve saabumisest annab märku maasturite populaarsuse kasv -- teisel kohal on Honda CR-V, järgnevad Toyota nelja ratta veolised mudelid.

Hyundai Balti juht Tarmo Noot ennustab odavate autode võidukäigu jätku. «Tasub oodata Ladade müügi kasvu,» märgib ta. Suvel lõpetati Soomes nn euro-Ladade tootmine ning nüüd murravad soomlased pead, mis nendega peale hakata. Lääne-Euroopas neil autodel edu ei ole ja nii hakatakse neid pakkuma maadesse, kus Ladad levinumad -- ka Eestisse.

Ka hinnatase on läinud mõistlikkuse piiresse, Lada Eesti turundusjuhi Indrek Jakobsoni sõnul maksab Lada made in Finland 89 000 krooni ning novembris müüdud seitsmest autost olidki kuus just seda marki autod.

Kauaoodatud 2110 osas on seis endiselt segane. Esimene auto on küll Eestis, kuid müük algab Jakobsoni ennustuste kohaselt alles järgmise aasta alul. Täpne hind pole veel teada, aga Jakobson loodab, et see jääb 100 000 krooni kanti.

Autor: Tõnu Ojala

Hetkel kuum