Kristi Malmberg • 7. veebruar 1999 kell 22:00

EVEA Pank pankrotis

EVEA Panga pankrotti nõudnud Eesti Panga avalike suhete juht Andrus Kuusmann ütles reedel, et selle väljakuulutamine oli õigeim otsus. Nüüd läheb pankrotiprotsessi juhtimine pankrotihaldurite kätte, ja vaid juhul, kui tahetakse pank protsessi käigus reorganiseerida või leida kompromiss, on vaja Eesti Panga otsust, lisas ta.

Kohus määras oma otsusega EVEA Panga pankrotihalduriks Villu Tragoni audiitorfirmast PricewaterhouseCoopers ja Maidu Kaasiku Aare Targa advokaadibüroost. EVEA Panga ajutist pankrotihaldurit Tiina Mitti kohus halduriks ei kinnitanud.

Miti sõnul peab siiski veel tema 21. veebruaril toimuval võlausaldajate koosolekul esinema, sest kompromissettepaneku esitas juhatus talle. «Juhatus otsustas ka, et esmaspäeval teatatakse kohtule otsuse edasikaebamisest ja hakatakse koostama apellatsiooniavaldust,» ütles Mitt.

Neljapäeval teatas EVEA Pank, et investorid eesotsas Briggs Finance Ltd-ga on valmis panka investeerima 5 mln dollarit ehk 69 mln krooni, millega nad omandavad pangas 67,8% osaluse. Eesti Pank pidas investorite esitatud dokumente puudulikuks.

Võlausaldajate koosolekul küsib juhatus Miti sõnul, kas võlausaldajad on valmis usaldama leitud investoreid ja ootama aasta, et nende nõuded rahuldataks. «Kui koosolek on nõus, aga keskpank mitte, läheb EVEA Pank halduskohtuni välja,» ütles Mitt.

Pangal on vara 502,6 mln krooni eest, kohustusi aga 526,6 mln krooni.

Hetkel kuum