Silva Männik • 16 märts 1999

Kindlustusturgu vallutavad välisosalusega seltsid

Soome Sampo kontserni Eesti tütarfirma käive kasvas jaanuaris ja veebruaris võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 62%. Saksa kindlustuskontsernile Alte Lepiziger kuuluva BICO Kindlustuse preemiad on kasvanud aastaga 31% ja Soome Pohjola kontserni osalusega Seesamil üle 25%.

Sampo Kindlustuse juhatuse esimees Olavi Laido ütles, et preemiate mahu suur kasv oli Sampol ette planeeritud ja see ei ole nende jaoks üllatav. Laido nõustus, et Sampo ja teiste tuntud välismaistele kindlustuskontsernidele kuuluvate Eesti kindlustusseltside preemiate kasvu taga on teistest seltsidest üle tulevad kliendid.

«Inimesed otsivad kindlustunnet, samas peavad kindlustusfirmad hakkama vastutama oma tegevuse eest,» rääkis Laido. Ta märkis, et Sampo turuosa Eestis peaks sellel aastal mõne teise kindlustusseltsi ostmise järel hüppeliselt kasvama. Kahjukindlustuses 5protsendilist turuosa omav Sampo kogus tänavu kahe kuuga 24,8 miljoni krooni eest kindlustuspreemiaid.

ERA Pangale kuuluva kindlustusseltsi Polaris preemiate maht vähenes võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 28 protsenti ja jäi alla 10 mln krooni. Polaris Kindlustuse peadirektor Martin Kuusik ütles, et kindlustusseltsi käive on vähenenud seltsi kohta liikuva negatiivse informatsiooni tõttu. «Viimast põhjustavad spekulatsioonid, kuidas lõpeb ERA Panga moratoorium ning kuidas mõjutab see kindlustusseltsi,» ütles Kuusik.

Enim on Polarises vähenenud kaskokindlustuse müük, lausus Kuusik. Ta ütles, et käibe langedes on Polarise kahjusus tõusnud võrreldes eelmise aasta algusega 78 protsendini, kuid makseraskusi sellepärast veel tekkinud ei ole. «Oleme tänaseni suutnud säilitada hüvitiste väljamaksmise võime,» ütles ta.

Polarise käibe ja kahjususe edasiste muutuste suhtes on Kuusiku sõnul praegu väga raske prognoose teha.

Hetkel kuum