Peep Sooman • 24. märts 1999 kell 22:00

Automüüjad jäid messilt kõrvale

Eesti automüüjaid esindav autode müügi- ja teenindusettevõtete liit (AMTEL) on otsustanud, et osaleb Motorexil vaid paarisaastail, kui mess on rahvusvahelises kalendris.

AMTELi juhatuse esimees Jaak Uudla kinnitas, et automüüjad pole messi korraldava ASiga Eesti Näitused tülis. «Oleme otsustanud, et iga aasta Motorexil osalemine läheb liiga kalliks ning messil osalevad vaid need AMTELi liikmed, kellelt tootjatehas seda nõuab, nagu Volvo või Audi,» rääkis Uudla.

Eesti Näituste projektijuht Raul Sepp ütles, et automüüjate liidu mitteosalemine messil oli prognoositud ja korraldajad saavad kenasti hakkama ka väheste eksponeeritavate sõidukitega. Äriliselt pole tänavune näitus nii tulus kui mullu, 16 000m² näitusepinnast on välja renditud veidi üle 11 000 m².

«Rekordeid me sel aastal ei purusta, tänavu on esitlusel aga Motorexi ajaloo kalleim eksponaat, 12 mln krooni maksev Mercedese võidusõiduauto,» rääkis Sepp. «Tuleval aastal on Motorex taas rahvusvahelises kalendris, tänavust võib aga nimetada otseses mõttes auto- ja tehnikanäituseks,» lisas ta.

«Järgmisel aastal oleme kohal,» lubas Jaak Uudla. Tema väitel säästsid Eesti automüüjad Motorexil mitte esinedes miljoneid kroone.

Motorexil esindatud ASi Reval Auto juhatuse esimees Ahto Altjõe ütles, et nende firma maksis näitusepinna eest üle 200 000 krooni. «Tulime nn vaheaastal siia seetõttu, et kõik Audi mudelid on uuenenud,» sõnas ta. Altjõe hinnangul on mõttekam osaleda sama raha eest automessil kui teha viis päeva järjest telereklaami.

Peamiselt autorehve müüva OÜ Baros osanik Margit King leidis, et inimesed tulevad automessile eelkõige autode pärast. «Tasume boksi eest 37 000 krooni, tegelikult ei tasu see end ära, aga uusi tooteid tutvustades tuleb messidel käia,» lausus ta.

Volvo ja Renault' sõidukeid müüva ASi Info Auto müügiplatsil võis eile näha teede- ja sideminister Raivo Varet, kes ütles, et tuli messile tööasjus ja isiklikust huvist. «Pean ju ka ise varsti auto soetama,» lausus ametiautost loobuv Vare. «Meeldib Volvo S 80 T 6, aga sellist autot ma ei vaja.»

«Kritiseerida ei soovi, sest näituste korraldamine on keeruline töö,» kommenteeris Vare tänavust Motorexi.

Messi külastaja Andrus Lepp sõnas, et soovis näha rohkem autosid. «Isegi Nissan pole esindatud,» lausus ta.

Hetkel kuum