Tõnis Oja • 5. aprill 1999 kell 22:00

Finantsturgudel pühad jätkusid

Dollari kurss tõusis eile jeeni suhtes viimase kuu kõrgeimale kursile (121,70 jeenini), sest keskpanga nn Tankani raport näitas, et saareriigi möödunud kvartali äriusaldusindeks kasvas veidi vähem, kui investorid lootsid. Raport näitas, et majanduslangusest on küll üle saadud (indeks kerkis esmakordselt pärast seitset kuud), kuid selget tõususuunda veel näha ei ole ning välisinvestorid ei rutta sealsetesse finantsinstrumentidesse investeerima. Asi on selles, et majanduse elavnemine ei ole piisav selleks, et keskpank võiks lähiajal keskseid intressimäärasid, mis momendil on peaaegu olematud, tõsta.

Dollariintressid võivad muutuda järjest atraktiivsemaks ka Euroopa valuuta suhtes. Jätkuv sõjaline konflikt Jugoslaavias ning rahaliidu liikmesriikide, eriti Saksamaa ja Itaalia majanduskasvu aeglustumine kallutab investoreid ja analüütikuid arvama, et Euroopa keskpank võib alandada repomäära 25 baaspunkti võrra 2,75 protsendini.

Et eile olid peamised finantsturud jätkuvalt pühade tõttu suletud ja valuutaturu likviidsus väike, siis kursside liikumised olid veidi ülevõimendatud. Täna peaksid valuutaturud taas normaliseeruma.

Kasahstani keskpank lasi tenge kursi vabaks ja kehtestas eraisikute valuutaostude üheprotsendilise maksu.

Hetkel kuum