Kaja Koovit • 7. aprill 1999 kell 22:00

Farmaatsiatehas vähendab kapitali

Farmaatsiatehase nõukogu otsustas vähendada ettevõtte aktsiakapitali seniselt 38 miljonilt kroonilt 12,5 miljoni kroonini, sest ettevõtte omakapital moodustab aktsiakapitalist vaid vaevalt 17% äriseadustikus märgitud kriitilise 50% asemel.

Farmaatsiatehase nõukogu otsused peab kinnitama 30. aprillil toimuv aktsionäride üldkoosolek.

Aktsiakapitali vähendamise otsus väikeaktsionäride huve ei kahjusta, sest kaks kolmandikku aktsiatest tühistatakse kõigil aktsionäridel vastavalt nende aktsiate arvule, ütles Talinvest Suprema Väärtpaberite ASi analüütik Paavo Põld.

Farmaatsiatehase suuraktsionäri, Optiva panga enamusosalusega Läti farmaatsiaettevõtte Grindex poolt Tallinna tehast juhtima määratud Jelena Borcova ütles eile, et Grindex ei ole andnud konkreetset lubadust kõiki 600 000 farmaatsiatehase uut aktsiat osta. Borcova sõnul langetab Grindex edaspidise käitumise otsuse siis, kui on selge, et teised aktsionärid emissioonis aktsiate vastu huvi ei tunne. Emissiooni ostmisega suureneks Grindexi osalus farmaatsiatehases 70 protsendini.

Jaanuaris võttis Grindex üle Tallinna farmaatsiatehase vastu suunatud Hansapanga nõude ja farmaatsiatehas kohustus aktsionäride üldkoosolekule tegema ettepaneku täiendava aktsiaemissiooni läbiviimiseks.

Analüütikute sõnul on vähetõenäoline, et väikeaktsionärid on valmis ettevõttesse lisaraha panema.

Farmaatsiatehase erastamisel EVPde eest 30 aktsiat ostnud Hille Karm ütles, et ei plaani emissioonist aktsiaid juurde osta, sest sellega kaasnev risk oleks liiga suur. «Ma tahaksin kõigepealt saada vastust küsimusele, mis ettevõttest üldse edasi saab,» lisas ta.

Farmaatsiatehase juhatuse liige Arno Kaseniit ei soostunud eile kommenteerima ettevõtte võimalikke börsilt lahkumise plaane. Lahkumine oli aktuaalne sügisel, kuid börsi noteerimiskomisjon ei rahuldanud siis ettevõtte vastavat taotlust, sest suuromanikud ei olnud nõus väikeaktsionäridelt paari miljoni krooni eest aktsiaid tagasi ostma.

Analüütikute sõnul ei mõjuta ettevõtte aktsiakapitali vähendamine ja suurendamine tuumikomaniku poolt väikeaktsionäridele väljaostmisel makstavat hinda. Kui aktsiate arvu vähendatakse, suureneb ühe aktsia hind. Kui Grindex omandab uusemissiooni, tõstab aktsia hinda ettevõttesse juurde tulev raha.

Eile ei kaubeldud farmaatsiatehase aktsiaga börsil ja hind püsis 5,3 kroonil.

Tallinna väärtpaberibörsi juhatuse esimees Gert Tiivas lausus, et viimasel ajal ei ole farmaatsiatehase juhtkonnaga börsilt lahkumise teema arutlusel olnud.

Börsil noteerimise leping on kahepoolne ja ettevõte ei saa seda ühepoolselt tühistada, kommenteeris Tiivas võimalust, et Grindex otsustab Tallinna farmaatsiatehase börsilt ära viia.

Hetkel kuum