Viktoria Korpan • 8. aprill 1999 kell 22:00

Microlinki müük Soome osutub oodatust kesisemaks

Sombri sõnul on Soome arvutiturg välja kujunenud ja uue tootega on raske läbi lüüa.

Microlinki edasimüügi õigus on Soomes OY-l Dava, kes ostis veebruaris 150 ja märtsis 4 arvutit. Sombri lisas, et ta ei tea, kui palju on Dava 154 arvutist omakorda edasi müünud.

Microlink pakub Soome turul profiarvutit Vision X ja kontoriarvutit Essentia. Viimast esitleti Soomes veebruaris ja selle nädala alguses valis Soome arvutiajakirja MicroPC Valinta hinna ja kvaliteedisuhet arvestades Essentia parimaks Soomes müüdavaks kontoriarvutiks. Microlink kavatseb lähiajal viia Soome turule koduarvuti Cosmix.

Sombri ei soovinud prognoosida, kui suureks võiks läbimüük Soomes kasvada. Ta märkis vaid, et müügi kasvu oodatakse aasta teisel poolel.

Veebruarist Norra kontsernile Merkantildata kuuluva arvutitootja Osborne Computersi tootmisdirektori Rein Metsa hinnangul on Microlinki Essentia müügieduks parima kontoriarvuti tiitlist vähe kasu. «Küsimus on kvaliteedis, ei saa olla hea ja odav,» rääkis Mets. Osborne'i toodangust läks mullu Soome umbes 700 arvutit, enne Merkantildata omandusse minekut kuulus Osborne Soome firmale Mikrolog.

Arvutitootja Ordi Tallinna filiaali juhi Tiit Tiigimäe hinnangul on aga Soome turul küllalt ruumi tegutsemiseks. «Soome turg on suur ja lai, hulga suurem kui Eestis,» ütles Tiigimägi. Tema sõnul kavatseb Ordi minna Soome turule umbes poole aasta pärast.

Microlink tootis I kvartalis 4044 arvutit, see andis edasimüügiga käivet ligi 50 mln krooni. Kontserni 1998./99. majandusaasta prognoositav käive on üle 500 mln krooni. Arvutitootmine moodustab kontserni käibest ligi poole.

Hetkel kuum