Tekib Euroopa kolmas kvaliteetpaberi valmistaja

Asjatundjatele ei tulnud see uudis just suure üllatusena. Mõlemad firmad on juba varem öelnud, et otsivad teid vähetulusa kvaliteetpaberitootmise reformimiseks. Pärast liitumisuudise teatavaks saamist hakkas Rootsi turg spekuleerima teemal, mis saab MoDo järelejäävatest üksustest -- ajalehepaberi- ja papitootmisest. Kvaliteetpaber annab MoDo käibest vaid kolmandiku.

Ekspertide hinnangul sünnitab see ühendus uusi liitumis- ja ostutehinguid. MoDo ajalehepaberist saab kindlasti ihaldatud ostuobjekt, potentsiaalsed ostjad on nii Norra Norske Skog kui Soome UPM-Kymmene.

MoDo Paper, mille omanikud on võrdsel määral SCA ja MoDo, saab Euroopas suuruselt kolmandaks kvaliteetpaberitootjaks, mille aastakäive on 33,4 miljardit Eesti krooni ja mis katab 12 protsenti Euroopa turust.

Uue firma tegevust kavatsetakse veelgi laiendada ning Stockholmi börsile proovitakse jõuda aastaks 2001. Börsil noteerimine peaks olema selge märk sellest, et ka teised metsatööstusfirmad võiksid liiduga ühineda, kinnitab SCA peadirektor Sverker Martin-Löf.

Uus firma keskendub kontoripaberi ja kaetud kvaliteetpaberi tootmisele. Kuna mõlema omanikfirma vabrikud asuvad peaasjalikult Rootsis, on koostöö kindlasti mõlemapoolselt kasulik. Arvutuste kohaselt peaksid SCA ja MoDo pärast ühinemist aastas kokku hoidma miljard Eesti krooni. Kindlasti toob ühinemine kaasa töötajate arvu kärpimist.

Uudis viis üles mõlema firma aktsiate hinna. MoDo kerkis 4,3% ehk 217,50 Rootsi kroonini ja SCA 5,6% ehk 218,50 kroonini. SCA on Rootsi suurim ja MoDo kolmas metsatööstusgrupp Rootsis.

MoDo teatas kolmapäeval 15protsendilisest kasumilanguses esimeses kvartalis möödunud aasta sama perioodiga võrreldes. MoDo maksude-eelne kasum oli 1,08 miljardit Eesti krooni.

Modo ja SCA paberi müügiga Eestis tegeleb Modo Paper Eesti AS. Nagu ütles firma juhataja Külli Meister, on Eesti kvaliteetpaberiturust Modo Paper Eesti ASi käes 38 protsenti, kokku müüb ta aastas paberit üle 4000 tonni. Emafirma ühinemine SCAga Modo Paper Eesti ASi tegevust otseselt ei mõjuta, arvas Külli Meister.

Autor: ÄP

Hetkel kuum