Peep Sooman • 16. mai 1999 kell 22:00

Rataskaevu tänav võib muutuda vabaõhubaariks

Baariomanikud kavatsevad teha kesklinnavanemale ettepaneku muuta Rataskaevu tänav Niguliste tänavaga ristumispaigast kuni Pika tänavani suveperioodil autodele ligipääsmatuks. Kõrtsmike sõnul võimaldaks see neil laiendada oma äri tänavale, mis suurendaks oluliselt baaride käivet.

Rataskaevu tänava sulgemise idee genereerija Von Krahli teatri omanik Peeter Jalakas lubab uurida, kui paljud kõrtsmikud plaani poolt on, et siis minna kesklinnavanema Elmar Sepa jutule.

«Oleks ju kihvt, kui tänavale tuleks lauad ja toolid,» arvab Jalakas.

Möödunud nädala lõpus Rataskaevu tänaval endise Egiidi kaupluse ruumides avatud Kompressori baari üks omanikest Paavo Peerna ütleb, et baari koha valikut mõjutas Peeter Jalakase mõte sulgeda Rataskaevu tänav autodele, et seal saaksid siis istuda kliendid.

«See suurendaks oluliselt siinsete baaride käivet,» usub Peerna. «Majaelanikud ei saa siia niikuinii ligi, sest tänav on alati täis pargitud. Kui tänav suletakse, siis toome nii palju laudasid välja, kui lubatakse,» kinnitab ta.

Peerna usub, et Rataskaevu tänav muutuks sama läbikäidavaks kui Raekoja plats või Viru tänav.

Rataskaevu tänaval asuva Kathmandu restorani ühe omaniku Alex Lepajõe meelest on paremat asja Rataskaevu tänavale raske välja mõelda. «Me teeme kõik, et seda plaani teostada,» lubab Lepajõe. «Me unistame sellest,» kinnitab ta ärevalt.

Tallinna kesklinna vanem Elmar Sepp ütleb, et senini pole baariomanikud tänava sulgemise teemal tema jutul käinud. «Aga ma olen seda meelt ja selle poolt, et vanalinnas jääks liiklust vähemaks,» seletab Sepp.

«Ilma põhjaliku analüüsita võin praegu öelda, et idee on väärt arutamist,» lausub kesklinna vanem.

Põhimõtteliselt on Rataskaevu tänava autodele sulgemine võimalik juba sellel suvel, kõneleb Sepp hoogsalt. «Las baariomanikud tulevad kasvõi järgmine nädal, istume maha ja arutame seda teemat,» ütles Sepp eelmise nädala lõpus.

Pika tänav baari Tehas nr 43 direktor Annika Tuisk leiab, et Rataskaevu tänava baaride plaan luua vabaõhubaaride tänav on hea idee. «Otsest ohtu kliente kaotada ma Rataskaevu tänava autodele sulgemise tõttu ei näe,» ütleb Tuisk. Igal baaril on oma kontingent, aga ise tahaksin küll siis sealt läbi käia, sõnab Tuisk.

Hetkel kuum