• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suurbritannia energiaturg on piirangutest vaba

  Turu vabastamine on käinud järk-järgult. Üldiselt juba eelmisest sügisest said paljud majapidamised ja väikeettevõtted gaasi- ja elektritarnijat ise valida. Sellest ajast peale on 4,5 miljonit gaasitarbijat ja 1,5 miljonit elektritarbijat otsinud uue elektri- ja gaasimüüja. Praegu vahetab müüjat iga nädal umbes 140 000 klienti.
  Riigis on kulutatud suuri summasid, et sisestada arvutisse kõik neliteist riigi elektrimüüjat, kelle vahel kliendid saavad valida, ilma et nad peaksid seejuures tegema suuri kulusid.
  Briti energiaturu liberaliseerimine kahandab tarbija kulusid. Riigikontroll on kindlaks teinud, et keskmine gaasitarbija säästab tänu uuele müügikorrale aastas umbes 1840 krooni. Elektritarbijad võivad säästa 12--15 protsenti aastakuludest.
  Euroopa Liidus jõustus energiaturu piirangute vähendamise direktiiv selle aasta 17. veebruaril, kuid osa riike oli hindu vabastanud ka juba enne seda. Näiteks kreeklased maksvad tänu sellele elektri eest 60 protsenti vähem kui hollandlased, kelle elektri hind on pärast 1994. aastat püsinud muutumatuna.
  Suurtel tööstustarbijatel, kes kasutavad aastas üle 10 GWh elektrit, on elektri hind langenud 21 protsenti nii Saksamaal kui ka Portugalis. Seevastu Taani ettevõtted maksavad kogu aeg ühesugust hinda.
  Energiaturu vabast konkurentsist on seni välja jäetud taastuvad energiaallikad, sest riigid soosivad nende kasutamist riiklike toetustega.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
LHV: Coopi aktsia on ülehinnatud – aeg müüa
LHV on avaldanud uusima analüüsi Coop Panga aktsia kohta. LHV analüütikud toovad välja, et kuigi Coopi kasv vastab nende ootustele, on kolmanda kvartali kasvu ning kasumlikkuse näitajad pigem neutraalsed.
LHV on avaldanud uusima analüüsi Coop Panga aktsia kohta. LHV analüütikud toovad välja, et kuigi Coopi kasv vastab nende ootustele, on kolmanda kvartali kasvu ning kasumlikkuse näitajad pigem neutraalsed.
Euroopa liidrid soovivad Poola küsimuse jätta komisjonile lahendada
Kuigi pea kõik Euroopa Liidu tippkohtumisele kogunenud liikmesriikide valitsusjuhid avaldasid muret Poolas õigussüsteemi sõltumatuse pärast, siis ei soovi enamik ELi liidritest leida lahendust tippkohtumise laua taga, vaid leiavad, et tüli peaks lahendama Ursula von der Leyeni juhitav Euroopa Komisjon.
Kuigi pea kõik Euroopa Liidu tippkohtumisele kogunenud liikmesriikide valitsusjuhid avaldasid muret Poolas õigussüsteemi sõltumatuse pärast, siis ei soovi enamik ELi liidritest leida lahendust tippkohtumise laua taga, vaid leiavad, et tüli peaks lahendama Ursula von der Leyeni juhitav Euroopa Komisjon.
Soome mõjukas majandusjuht sai maksuparadiisi tulu varjamise eest aasta tingimisi
Soome esimese astme kohtus mõistis aastase tingimisi vanglakaristuse laevafirma Finnlinesi endisele tegevjuhile ja Nokia Matkapuhelimet endisele juhile Antti Lagerroosile ulatusliku maksupettuse eest.
Soome esimese astme kohtus mõistis aastase tingimisi vanglakaristuse laevafirma Finnlinesi endisele tegevjuhile ja Nokia Matkapuhelimet endisele juhile Antti Lagerroosile ulatusliku maksupettuse eest.