ÄP fototoimetus • 26. mai 1999 kell 22:00

Suurbritannia energiaturg on piirangutest vaba

Turu vabastamine on käinud järk-järgult. Üldiselt juba eelmisest sügisest said paljud majapidamised ja väikeettevõtted gaasi- ja elektritarnijat ise valida. Sellest ajast peale on 4,5 miljonit gaasitarbijat ja 1,5 miljonit elektritarbijat otsinud uue elektri- ja gaasimüüja. Praegu vahetab müüjat iga nädal umbes 140 000 klienti.

Riigis on kulutatud suuri summasid, et sisestada arvutisse kõik neliteist riigi elektrimüüjat, kelle vahel kliendid saavad valida, ilma et nad peaksid seejuures tegema suuri kulusid.

Briti energiaturu liberaliseerimine kahandab tarbija kulusid. Riigikontroll on kindlaks teinud, et keskmine gaasitarbija säästab tänu uuele müügikorrale aastas umbes 1840 krooni. Elektritarbijad võivad säästa 12--15 protsenti aastakuludest.

Euroopa Liidus jõustus energiaturu piirangute vähendamise direktiiv selle aasta 17. veebruaril, kuid osa riike oli hindu vabastanud ka juba enne seda. Näiteks kreeklased maksvad tänu sellele elektri eest 60 protsenti vähem kui hollandlased, kelle elektri hind on pärast 1994. aastat püsinud muutumatuna.

Suurtel tööstustarbijatel, kes kasutavad aastas üle 10 GWh elektrit, on elektri hind langenud 21 protsenti nii Saksamaal kui ka Portugalis. Seevastu Taani ettevõtted maksavad kogu aeg ühesugust hinda.

Energiaturu vabast konkurentsist on seni välja jäetud taastuvad energiaallikad, sest riigid soosivad nende kasutamist riiklike toetustega.

Autor: ÄP

Hetkel kuum