Kaido Einama • 15. juuni 1999 kell 22:00

Melissa viirus sai kurja faile hävitava järglase

Melissa viiruse levimispõhimõttel loodud uus maduviirus levib e-kirja lisandina, kuid erinevalt Melissast ei tegele ta ainult süütu levimisega, vaid asub faile arvutist ja arvutivõrgust kustutama.

Eelmise nädala lõpus vallandunud nakkus põhjustas USAs mitme firma elektronpostisüsteemi väljalülitamise, sest Melissa kombel end ise nakatunud arvutist elektronkirja lisandiga levitav viirus rikub arvutis kõigilt ketastelt, nii kõvakettalt kui ligipääsetavatelt võrguketastelt, faile laiendiga .h, .c, .cpp, .asm, .doc, .ppt või .xls.

Worm.ExploreZip avastati esimesena Iisraelis ja praegu on suuremad viirusetõrjujad sellele juba antiviiruse teinud. Nädalavahetusel kohati uut pahandusetekitajat juba rohkem kui 12 riigis. Viirus kimbutab Microsoft Outlooki ja Exchange'i kasutajaid, vastates nakatunud arvutist automaatselt igale saabuvale kirjale. Erinevalt Melissast lisatakse vastusele destruktiivne fail nimega zipped_files.exe. Teade, mida lisandiga vastus sisaldab, on ingliskeelne: «Hi [saaja nimi]! I received Your e-mail and I shall send You reply ASAP. Till then, take a look at the attached zipped docs.» Nagu viimasel ajal kombeks, uurib viiruse päritolu ka FBI.

Hetkel kuum