Tõnis Oja • 1. juuli 1999 kell 22:00

Dollar alustas taas uut rallit

USA Föderaalreservi vabaturu komitee otsus tõsta lühiajaliste laenude baasintressi 25 baaspunkti võrra 5,00 protsendini ei olnud valuutaturgudele üllatus. Küll üllatas Fedi otsus jääda edasise monetaarpoliitika suhtes neutraalsele positsioonile ehk teisisõnu lähiajal intressitõusu oodata ei ole. Analüütikute sõnul ei pelga Fed enam majanduse ülekuumenemist ja ainus asjaolu, mis võib keskpanka kallutada taas intresside tõstmise suunas, on inflatsiooni otsustav kiirenemine teisel poolaastal.

Finantsturud reageerisid uudisele mitmeti. Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis kolmapäeval teist järjestikust päeva poolteist protsenti. Euro kurss tõusis kolmapäeva hilisõhtul 1,0293 dollarilt 1,036-le. Euroopa ühisraha tugevnemine jätkus ka eile Aasias ja esimeste tundide jooksul Euroopas. Kui aga lõuna paiku teatas Euroopa keskpank intresside jätmisest endisele tasemele, hakkas euro kiiresti langema ning poole nelja paiku meie aja järgi oli langenud juba uuele rekordtasemele -- 1,0207 USD-le, mis teeb dollari kursiks 15,3293 krooni.

?veitsi frangi suhtes kerkis Ühendriikide valuuta viimase kaheksa aasta kõrgeimale tasemele.

Hetkel kuum