Tõnis Oja • 6. juuli 1999 kell 22:00

Euro kurss läheneb 1,00 dollarile

Eesti Pank fikseeris eile ametlikuks dollari kursiks taas kõigi aegade kõrgeima -- 15,31357 krooni, sest euro kurss langes eile varahommikul jällegi uuele ajaloo madalaimale tasemele (1,0190 dollarit). Euro nõrgenemine sai uue hoo sisse Aasia turgudelt, kui hakkasid levima kuuldused, et Euroopa Liit võib lõdvendada rahaliidu liitumise kriteeriume, eriti mis puutub 3protsendilist eelarvedefitsiiti rahvuslikust kogutoodangust. Kuuldused said alguse Saksa ajalehest Handelsplatt, kus väideti, et taolist ettepanekut kaalub Prantsusmaa. Kui mais lubas Euroopa Komisjon Itaalial eelarvedefitsiiti suurendada seniselt 2 protsendilt 2,4-le, kukkus euro kurss momentselt 1 protsenti. Rahaliiduga ühinemise kriteeriumide pehmendamisega või isegi sellest rääkimisega võib aga ühisraha oma jalgealuse täielikult kaotada.

Euroopa keskpanga kõrged ametnikud eesotsas asepresidendi Christian Noyeriga rääkisid küll euro kiiresti üles, kuid usaldus on kadunud ning 1,00 dollari tase pole enam kaugel. Madalamale kukkumine pole siiski eriti tõenäoline, sest arvatavasti sel tasemel Euroopa keskpank sekkub valuutaturgudele. Eile õhtuks oli dollari kurss langenud 15,2680 kroonini.

Hetkel kuum