Andres Reimer • 15. august 1999 kell 22:00

Juhtmekrattide uus pealetung

Juuni lõpus jäi Lääne-Virumaa Elektri töökaitse spetsialist Viktor Lello imestusest tummaks, kui nägi kolleegidega Kabala poole sõites elektriposti otsas inimest rippumas. Virumaa mehed Elmar Kivimägi, Ants Juhanson ja Ilmar Üidik olid ühe voolualuse elektriliini otsa juba lahti raiunud ning toimetasid teise otsa kallal. Noorem ja krapsakam Kivimägi ronis sokkides ja aluspükstes mööda betoonposti, nii et kõht verine, vanemad kamraadid juhendasid operatsiooni maapinnalt.

«Kui mehed kinni võtsime ja politsei kutsusime, ütlesid nad, et peaparanduse rahast tuli puudu,» räägib Lello. Kohale tulnud politseinik kirjutas liinikrattide nimed üles ja lasi nad vabadusse, sest tegu oli tuntud pättidega, meenutab Lello. Kahe päeva pärast kadus samas kandis 800 meetrit voolu all olnud elektriliini.

Eesti Energia kannab aastas varguste tõttu üle paari miljoni krooni kahju. «Vahepeal tundus, et liinide vargused on minevik, kuid viimasel ajal vargused sagenevad,» kinnitab Eesti Energia peaspetsialist Kristina ?anin. Lisaks õhuliini juhtmetele viivad kratid minema ka elektriarvesteid ja releekelli.

Liinikrattide tõttu kannatavad peamiselt talunikud ja suvilaomanikud, sest suuremate tööstuste liine ei julge vargad liiga kõrge voolupinge pärast raiuma minna.

Vargad tegutsevad sagedamini suure tööpuudusega piirkondades. Ida-Virumaal varastati tänavu teises kvartalis 15,2 kilomeetrit liine, samal ajal kui tunduvalt parema elujärjega Rapla- ja Järvamaal kokku vaid 3,2 kilomeetrit õhuliine.

Ida-Viru politseikomissar Viktor Zhemt?ugov ütleb, et Lääne- ja Ida-Virumaa metallikokkuostjad elektrisüsteemist pärit kaupa vastu ei võta ja need viiakse Tartusse.

Zhemt?ugovi sõnul varastavad elektriliine ja -seadmeid inimesed, kes oma varasemas töös on elektri valdkonnaga kokku puutunud, kuid praegu töötuks jäänud. «See on tohutult raske ja ohtlik töö võtta liinid maha,» selgitab ta. «Riskivad 15 000voldise voolu all oma eluga ja saavad 6--7 krooni kilost.»

Tartu politsei andmetel võtab varastatud elektriliine vastu Eesti Metalliekspordi Tartu osakond. Tartu aseprefekti Raimond Trässi sõnul on tema alluvad tuvastanud Tartus Turu tänava vastuvõtupunktis varastatud esemete ostmist. «Me pole suutnud tõendada, et tegu on teadvalt kuritegelikul teel omandatud asjadega,» põhjendab Träss.

Hetkel kuum