Toomas Truuverk • 25. august 1999 kell 22:00

Suurtehingud kasvatasid käivet

Tallinna börsil valitsevad hetkel küllaltki segased tunded. Kui Hansapanga aktsia välja arvata, jäid eile suhtega 9:4 peale päeva miinuspoolel lõpetanud aktsiad. Samas hoidis Hansapanga aktsia turgu tervikuna tasakaalus, nii et ÄP indeks läbis päevaga vaid 0,16-protsendise languse 330,28 punktile.

Positiivselt üllatas Tallinna börs eilse 22,89 mln kroonise päevakäibega. Viimati ulatus börsisüsteemi päevakäive üle 20 mln krooni poolteist kuud tagasi ja alates juuni algusest oli eilne alles viies üle 20 mln kroonise käibega päev Tallinna börsil.

Suure käibe taga oli Hansapanga ja Ühispanga aktsiaga tehtud suuremahulised tehingud, kus omanikku vahetanud aktsiapakkide väärtus ulatus 6--7 mln kroonini.

Hansapanga aktsiatega registreeriti pärast börsi sulgemist kaalutud hinnaga tehing 86 000 aktsiaga. Nii suurt pakki vaid eilse päevaga kokku osta ei saanud ja seega ei tule tehingu ainsa põhjusena kõne alla ka panga reitingu tõstmine. Samas andis Moody'se otsuse mõjul eile hommikul 85,75 kr tasemel avanenud kauplemine hea võimaluse kohalikele väikeinvestoritele, kes ruttasid oma aktsiaid soodsa hinnaga müüma.

Ühispanga aktsiaga hommikul registreeritud 6,2 mln kroonise tehingu taga on maaklerite sõnul jätkuvalt tuumikomanik ehk Rootsi suurpank SEB. Hiljuti teatas SEB soovist suurendada oma osalus Ühispangas üle 50% taseme. Huvitav, et sellele vaatamata püsib aktsia hind kui naelutatult 26 kroonil.

Eilse teate kohaselt jõudis üle pika aja kvartali lõikes kasumisse Rakvere lihakombinaat. Esimese kvartali 3,5 mln kroonise kahjumi järel sai ettevõte teises kvartalis 3,7 mln kroonise kasumi.

Hetkel kuum