Kristi Malmberg • 30. august 1999 kell 22:00

Piinarikas Leedu piir

Grenctale piiripunktis toimuv on rõõmuks aga kohalikele elanikele, kes saavad januste ja näljaste ootajate arvel korraliku päevateenistuse. Rohkem kui poolekilomeetrise saba ümber sõeluvad jäätisemüüjad, t?eburekitünniga noormehed, sigareti- ja koogipakkujad. Tee ääres on autokapottidel õunakastid ja pagasnikutest saab osta plastikpudelites erinevaid jooke.

Noormeestest ja neidudest müüjad eelistavad Läti ja Leedu autosid. Eestimaine numbrimärk hoiab millegipärast enamuse nännipakkujatest eemale. Äri läheb aga hästi, sest kui ikka mitte millegagi enam pole tegeleda, tundub ka haralise Leedu rahvusküpsetise järamine huvitav.

Kõige hakkajamad on püstitanud veidi enne piiripunkti kohviku, kus rahuldatakse inimeste esmavajadusi. WC ukse ees istub äärmiselt asjalik umbes kümneaastane tüdruk, kes tahab ukse avamise eest 10 Läti santiimi või 25 Leedu senti.

Siin toimib igasugune raha. Käbe baaridaam lööb arve kokku kõigepealt littides, küsib siis, mis rahas makstakse, vaatab lakke ja ütleb arve kohe ka lattides, või kui vaja, siis dollarites. «Ütelge kohe, mis rahas te maksate ja kas tahate sööki kaasa või siin,» õpetab ta vahepeal järjekorda. «Nii hoiame aega kokku, aga aeg on ju raha!»

Summad ongi reeglina ümmargused, sest müntidega pole närvilisevõitu järjekorda teenindades aega jännata. Näiteks kaks kohvi ja neli võileiba maksab 10 litti, mis on veidi üle 37 krooni. Kui on nälg, saab papptaldrikule 50 krooni ringis maksva prae.

Lõpuks avaneb Leedu Vabariigist väljaviiv tõkkepuu ka meie ees.

Pärast kõigi autos olevate dokumentide ettenäitamist eri putkades istuvatele meestele saame neli paberitükikest nelja templiga ja võime sõita, kuhu iganes tahame. Kedagi ei huvitanud meie pagasiruum, auto kerenumber ega isegi mitte passi ja isiku samasuse tuvastamine. Samuti ei tahtnud keegi näha vahepeal meie auto tagaistmele asunud hääletajate passe.

Millest õigupoolest tekib selline kõiki plaane halvav saba Läti-Leedu piiril, jäigi arusaamatuks. Eesti-Läti piiril peatusime kümneks minutiks, selle aja jooksul vaadati hoolikalt üle nii meie passid, pagasiruum kui ka auto kerenumber.

Hetkel kuum