Madli Zobel • 20. september 1999 kell 22:00

Tamme Soojus on atraktiivne

«Meid endidki üllatas, et näiteks Soome ja Rootsi tähtsamad tegijad olid kohal,» märkis Hanson. Eile avas linnavalitsus ASi Tamme Soojus aktsiate võõrandamise enampakkumisele laekunud viis pakkumust hinnavahemikus 16,2 kuni 31 miljonit krooni.

Hansoni sõnul on kõik viis pakkumuse teinud ettevõtet energiatootmisega seotud ning õigeaegselt tasunud nii 50 000kroonise osavõtutasu kui ka 2 miljonit krooni tagatisraha. Ta lisas, et mõne pakkuja või tema välismaise koostööpartneri aastakäive on võrdne Eesti riigi eelarvega. «See annab lootust, et Tartu soojamajanduse ülejäänud 80 protsendi erastamine pakub samuti huvi,» ütles Hanson.

Pakkumisel osalenud ASi Eraküte 80 protsendi aktsiate omanik Dalkia on Euroopa üks suuremaid soojus- ja elektrienergia tootmisega tegelevaid ettevõtteid. Prantsuse firma Ida- ja Kesk-Euroopa arengudirektor Andreas Greim ütles, et Dalkia areneb jõudsalt Ida-Euroopas ja nüüd on jõudnud Eestisse. «Üks põhjus, miks oleme siia investeerimisest huvitatud, on see, et Eesti on külm maa,» selgitas Greim.

Uudse tingimusena nõudis linnavalitsus, et pakkumistele tuleb lisada äriplaan, mis muu hulgas peab sisaldama müüdava energia ja sellega seotud teenuste hinna ja tariifide prognoosi järgnevaks kümneks aastaks. Hanson sõnas, et seda nõuti linnaelanike huvide kaitsmise eesmärgil. Enampakkumise võitja on kohustatud jätkama tegevust energia- ja võrguettevõtjana kümme aastat.

Tamme Soojuse 100 protsenti Tartu linnale kuuluvate aktsiate enampakkumise alghind oli 13,5 miljonit krooni.

Hetkel kuum