Tõnis Oja • 21 september 1999

Dollaril võib taas alata langustrend

Jeeni kurss hüppas eile taas üle 2 protsendi, pärast seda kui Jaapani Pank jättis vastu ootusi saareriigi monetaarpoliitika samaks ning otsustas rahapakkumist mitte suurendada. Keskpanga otsuse tõttu väheneb ka tõenäosus, et Jaapani rahandusjuhid suudavad veenda seitsme jutiva tööstusriigi(G7) kolleege ühisteks interventsioonideks jeeni kursi tõusu peatamiseks.

Keskpank põhjendas oma poliitikat sellega, et monetaarpoliitika lõdvendamine annab vaid lühiajalist efekti. Teisalt suurendab raha pakkumise kasv inflatsiooni.

Analüütikud on veendunud, et keskpanga otsus annab roohelise tee jeeni tugevnemisele kuni 100 USD/JPY tasemele. Viimati oli saareriigi kurss nii tugev 1995. aasta oktoobris.

Euro kurss kerkis esmaspäevaõhtuselt 1,035 dollarilt 1,040-le eile pärastlõunaks. Euroopa ühisraha toetas Münchenis asuvas Ifo instituudis arvutatav Saksamaa äriusalduse indeksi avaldamine, mis näitas augustis kasvu juba neljandat kuud järjest. Saksamaa head majandusnäitajad avalavad positiivset mõju ka eurole.

Negatiivse hoobi andis dollarile ka USA väliskaubandusdefetsiidi kasvamine 25,18 miljardi dollarini.

Hetkel kuum