Tõnis Oja • 3 oktoober 1999

Euro kahe kuu kõrgeimal tasemel

Euro kerkis reedel viimase seitsme nädala kõrgeimale kursile tänu Euroopa keskpanga peaökonomisti Otmar Issingu hoiatusele, et inflatsioon eurotsoonis võib kiireneda. Vahetult pärast finantsturgude avamist Londonis tõusis ühisraha kurss 1,0755 dollarini. Kogu nädala jooksul tugevnes euro 3,5 protsenti.

Tugevnev inflatsiooniline surve võib anda Euroopa keskpangale põhjuse järgmisel nõukogu koosolekul tõsta repomäära. Järgmine monetaarpoliitikat kujundava nõukogu koosolek toimub neljapäeval 7. oktoobril. Kaks päeva varem on USA Föderaalreservi analoogiline koosolek. Analüütikud usuvad, et Fed jätab seekord intressimäärad muutmata. Kui mõlemad ennustused täituvad, siis on lähikuul oodata Euroopa ühisraha tugevnemist 1,10 dollarini, mis teeb USD kursiks 14,22 krooni. Reede õhtul oli dollar 14,60 krooni.

Täna-homme on valuutaturgudel suhteliselt vaikne, sest enne kahte otsustavat koosolekut ei riski investorid eriti positsioone võtta.

Suurbritannia nael kerkis reedel kaheksa kuu kõrgeimale tasemele 1,6516 GBP/USD. ?veitsi frank tugevnes samuti kaheksa nädala kõrgeimale tasemele 1,4844 USD/CHF.

Hetkel kuum