5. oktoober 1999 kell 22:00

Pealinn loobub investeeringutest

Praegu 2,36 miljardi krooni suurust pealinna eelarvet kärbitakse 101,8 miljoni krooni võrra, kusjuures kapitalieelarves vähenevad investeeringud linnavalitsuse eelnõu kohaselt 60,2 miljonit ning kassaeelarve kärpeks kujuneb 59 miljonit. Samal ajal kavatseb linn suurendada 203miljonilist ühistranspordile makstavat toetust 17,4 miljoni krooni võrra.

Tallinna rahandusala abilinnapea Heigo Kaldra kinnitas eile, et kärped viivad eelarve aasta lõpuks tasakaalu. «Praeguste prognooside kohaselt peaks sellest piisama. Linnavalitsus arvestas vahepeal ka suurema kärpega, kuid septembrikuus laekumised paranesid,» rääkis Koonderakonda kuuluv Kaldra. Ta lisas, et dotatsiooni suurendamine ühistranspordile on seotud piletitulude vähenemisega.

Linna rahandusameti juhataja Heino Tonsiver aga märkis, et seda, kas eelarve tuleb tänu kärbetele täis või mitte, on täna veel raske öelda. «Paraku on prognoosid ebakindlad. Septembris olid laekumised paremad, aga maksuametist laekuvad summad väga ebastabiilselt,» ütles Tonsiver.

Tonsiver rääkis, et negatiivne eelarve on tehtud põhimõttel, et investeeringuid kärbitakse 10 protsenti ja kassaeelarvet 5 protsenti. «Ülalpidamiskulusid ei saa aasta lõpus nii lihtsalt vähendada. Investeeringuid saab aga järgmisse aastasse edasi lükata, kuigi nii mõnegi objekti puhul on lepingud juba sõlmitud,» ütles rahandusameti juhataja.

Tallinnas opositsioonis oleva reformierakonna fraktsiooni esimees Rein Voog kinnitas eile, et opositsioon homme eelarve vastuvõtmist takistama ei hakka.

Pealinna suurima ühistranspordiettevõtte Tallinna Autobussikoondise ASi suhtekorraldaja Sirje Roht märkis, et kuigi pole veel teada, kui palju dotatsioonist ettevõttele tuleb, valmistab uudis toetuse suurenemisest neile heameelt. «Piletitulud on kogu aeg olnud alalaekumisega, samal ajal on kütus pidevalt kallinenud,» märkis Roht.

Tallinna Loomaaia 26 miljonilisest eelarvest haihtub lisaeelarvega 1,13 miljonit krooni. Loomaaia direktor Mati Kaal ütles, et loomaaed elab kärped üle. «Õnneks on meil olnud edukas aasta ja piletitulud olnud planeeritust märksa suuremad, mistõttu saame selle summa osaliselt katta,» rääkis Kaal.

Vt. ka Pealinna eelarvekärped

Autor: Henrik Ilves

Hetkel kuum