13. oktoober 1999 kell 22:00

Kas koduleheküljest internetis on olnud kasu äritegevuses?

Otsest rahalist kasu sellelt on täna raske näha, küll aga on kodulehekülg absoluutselt vajalik asi. Oleme leidnud selle abil hulga kontakte ja selleks see põhiliselt mõeldud ongi -- kaugem paik, kust meiega on ühendust võetud, on Filipiinid. Ise müünud kodulehekülje abil pole, küll aga ostnud.

Kodulehekülje kaudu on väga odav ennast reklaamida. Võrreldes reklaamiga ajakirjanduses, näiteks Äripäevas, on see üks häbemata odav asi -- 500 krooni kuus. Peale selle on reklaam aasta läbi kättesaadav ja tervele maailmale lugeda ning andmeid saab alati värskendada.

Esimese kodulehekülje tegime möödunud aasta alguses, praegune versioon on kolmas. Meie lehekülge külastatakse keskmiselt 30 korda päevas. Investeering internetti on juba end ära tasunud.

Ma ei võta Internetti kui eraldi tulu teenimise allikat, vaid kui väga vajalikku info saamise ja jagamise allikat. Internet on meid paljugi aidanud, eeskätt iseenda tutvustamisel. Tänu sellele oleme saanud kliente juurde. See on ka tunduvalt odavam kui ennast ajakirjanduses reklaamida.

Me ei paku oma leheküljel üksnes infot endast, vaid ka üldist transpordialast teavet, mis on eriti uutele klientidele kasulik.

Kindlasti on sellest olnud äritegevuses kasu, kuid ma ei oska korrapealt öelda, kui palju, sest kodulehekülg ei ole ainus paik, mille abil üritan kontakte leida. See on vaid üks vahend telefonikataloogide, ajalehekuulutuste jms kõrval. Minu arvates internetist üks lihtsalt ei piisa. Kaugem paik, kuhu olen müünud põllusaadusi, on Soome, osteti peete.

Kodulehekülge koostab poeg, seda teenust me kusagilt mujalt ei telli, nii et sellevõrra on meie kulutused mõnest teisest firmast ehk väiksemad. Saab alati korrigeerida andmeid.

Riputasime oma lehekülje netti suve algul. Hakkame jõudma juba heale leheküljele lähemale, kuid see pole veel päriselt see, mis tahaks. Saame hakata tõsisemalt tegelema pideva infovahetuse uuendamise jms. Tekst peaks peatselt tulema veel soome, saksa jt keeltes ja loomulikult ka võro keeles, kuna oleme Võrumaal.

Meie tegemisi on see aidanud tublisti. Hõlpus on end tutvustada ja huvilistele infot endast kättesaadavaks teha. Umbes pool klientidest on tulnud interneti vahendusel, alustades näiteks peole lõõtspillimängija kutsumisest taanlastest rahvakunstihuviliste võõrustamiseni välja. Seejuures olid võru memmed ühtaegu nii koolitajate kui käsitöömeistrite rollis -- uus väljakutse maainimestele. Nii et internetist on abi ka ka vanamemmele väikeses külas Võrumaal.

Hetkel kuum