Andres Reimer • 13. oktoober 1999 kell 22:00

Thulema võit Soomes

Thulema võitis Helsingi linnavalitsuse mööblitellimuse, sest suutis lühikese ajaga pakkuda soodsaima lahenduse väga keerulisele objektile -- Roihuvuori linnaosa vanurite hooldekodule, ütles eile Helsingi linnavalitsuse ehitusinsener Matti Koivu.

Hooldekodu asub renoveeritud hoones, kus kõik ruumid on eri mõõtmetega ja nõuavad ka eri mõõtmetega mööblit. Samuti kehtib nõue, et ühel korrusel võib olla vaid kolm ühesuguse kujundusega tuba, et pakkuda vanuritele mitmekesist elukeskkonda.

Thulema valmistab kogu sisustuse alates kappidest, lõpetades vooditega, välja arvatud pehme mööbel. Seitsme nädala jooksul kokkumonteeritavat mööblit on nii palju, et see saadetakse Helsingisse kaheteistkümne kaubaveoautoga.

«Linnavalitsus tegi Thulemale ettepaneku konkursil osaleda ise, sest sai soovituse Soome mööblitootjalt Saarni OY,» selgitas Koivu.

Thulema saavutas võidu, sest suutis pakkuda konkurentidega võrreldes professionaalsemat ja paindlikumat projektijuhtimist, ütles ettevõtte nõukogu esimees August Kull. «Oleme aktiivselt osalenud Euroopa tarnemessidel, mistõttu tunneme suurepäraselt mööblituru võimalusi,» selgitas ta. «Messidel osalemisele tehtud investeering hakkab Soomes läbimurdmise näol ennast tagasi teenima.»

Kull selgitas, et vaatamata Helsingi linnavalitsuse kutsele ei tulnud võit kergelt ning pärast konkursi tulemuste väljakuulutamist kontrollisid linnaametnikud Eestis täiendavalt Thulema tootmisprotsessi vastavust ISO 9001 sertifikaadile. Thulemal on Lloydilt ISO 9001 eelsertifikaat.

Eesti ekspordiagentuuri direktor Lea Kroonmann ütles, et Thulema võit on väga suur saavutus, sest Põhjamaad ostavad samasuguste tellimuste korral traditsiooniliselt vaid kodumaist toodangut. «Thulema andis Eesti tööstusele suurepärase märgi,» ütles ta.

Kroonmann lisas, et Eesti mööblitootjatel tasub pürgida Kesk- ja Ida-Euroopasse, kus kodumaise tootja riiklik eelistamine pole juurdunud.

Konkureeriva aktsiaseltsi Standard juhatuse esimees Enn Veskimägi ütles, et Thulema edu annab tunnistust Eesti mööblitööstuse kõrgest tasemest. «See on märk, et me ei pea enam Soome mööblitootjate ees kummardama,» ütles ta.

Veskimägi sõnul teeb Thulema võidu eriti hinnatavaks asjaolu, et Skandinaaviamaades tavaliselt vanadekodusid ei sisustata, vaid seda teevad need inimesed ise, kes ruumidesse elama asuvad.

Thulema tänavuse esimese poolaasta käive oli 40 miljonit krooni, augustikuine käive oli 10 miljonit krooni.

Hetkel kuum