Tõnis Oja • 29. november 1999 kell 22:00

Dollar tõusis uuele rekordtasemele

Eesti Pank fikseeris eile ametlikuks dollari kursiks 15,46798 krooni, mis on senise krooniajaloo kõrgeim.

Dollari tugevnemine algas hommikul, mil kauplemine käis Aasia turgudel. Jaapani Pank sooritas dollari tugioste jeeni vastu hoidmaks ära jeeni liigset tugevnemist. Reedel tugevnes jeen kurssideni 101,78 USD/JPY ja 102,50 EUR/JPY. Viimane kurss on ekvivalentne jeeni 30 aasta kõrgeima kursiga Saksa marga suhtes.

Kuigi formaalselt on euro eelkäijaks eküü, on sisuliselt õigem selleks pidada Saksa marka. Saksamaa on Euroopa rahaliidu liikmesriikide suurima majandusega riik ning eküüvaluutakorvi kuulunud Suurbritannia nael euro koosseisus ei osale.

Euro-dollari kursi lähenemine ühele jättis esialgu Euroopa keskpanga külmaks. Nii mitmed keskpanga kõrged tegelased kui ka liikmesriikide keskpankade juhid toonitasid, et interventsiooniks vajadust ei nähta.

Pärast kauplemise algust Ühendriikide finantsturgudel vajus euro kurss uuele rekordmadalale tasemele 1,0050 dollarini. Maaklerite sõnul on mitmed turuosalised võtnud nõuks maksku mis maksab suruda euro-dollari kursi 1,00 ja dollari-jeeni kursi 100,00ni. Elame -- näeme.

Hetkel kuum