Tõnis Oja • 5. detsember 1999 kell 22:00

Euro alla dollari

337 päeva pärast elluastumist langes euro kurss esmakordselt oma lühikese ajaloo jooksul alla ühe dollari taseme. Neljapäeva hilisõhtul 1 dollari vastupanupiir veel pidas, kuid reedel, vahetult pärast kauplemise algust Aasias, murti see kiiresti läbi. Majanduslikult võib-olla polnudki see sündmus nii oluline, kui esmapilgul paistab, kindlasti oli aga euro langemine allapoole nn dollari pariteetsustaset tähtis psühholoogiliselt ja poliitiliselt. Euro nõrkus tugevdab vastuseisu ühisrahale nende riikide elanike hulgas, kes jäid esialgu ühisrahaga liitumata -- Suurbritannia, Taani ja Rootsi. Nii Briti kui ka Rootsi valitsuse, kes on viimastel kuudel näidanud üles valmisolu ühisrahaga liitumisele lähiaastatel, eurovalmidus tõenäoliselt kahaneb.

Euro hakkas nõrgenema kohe pärast esimest kauplemispäeva, kuigi debüütpäeva lõpuks oli vastsündinu üldise optimismi tõttu tugevnenud 1,1825 dollarini, mis on jäänudki seni euro kõrgeimaks kursiks.

Pärast seda, kui esimene eufooria oli lõppenud, hakkasid ühisraha kurssi dollari suhtes mõjutama USA ja Euroopa majandusnäitajad, mis on selgelt Ühendriikide kasuks. Kolmandas kvartalis kasvas USA majandus 5,5 protsenti aastas, eurotsooni riikide vastav näitaja on vaid 2%. Lisaks Ühendriikide võimsale majanduskasvule on eurot nõrgestanud poliitilised sündmused (Kosovo sõda, Saksamaa majanduse nõrkus ja poliitiline ebastabiilsus jt). Viimastel nädalatel lisandus euro jaoks negatiivsetele uudistele Saksa kantsler Gerhard Schröderi jõuline sekkumine mobiilsidefirma Mannesmanni vaenuliku ülevõtmiskatsesse ning ehituskontserni Philipp Holzmann päästmine pankrotist. Investorid reageerisid sellele murega, kas Saksamaa, mis hõlmab kolmandiku eurotsooni majandusest, hakkab eemalduma vabaturumajandusest?

Kui madalale võib langeda euro (aga ka sellega seotud kroon) või ootab ees hoopis kursitõus? Nüüd, kus tee dollarist madalamale on selge, ei ole enam suurt takistust euro langemisele alla 1 dollari taset ka edaspidi. Sel aastal võib see juhtuda veel mitu korda. Seoses 2000. aasta arvutiprobleemi ohuga on dollarist kujunemas turvavaluuta, mis tugevdab euro müügisurvet veelgi.

Perspektiivis võiks oodata ühisraha tugevnemist. Euroopa majandus on kasvufaasi alguses, Ühendriikide oma aga tippu jõudnud või jõudmas. Kui majandus areneb tsükliliselt (sealpool Atlandi ookeani räägitakse juba uuest majandusest, mis tõuseb igavesti), siis on lähiaastatel eurol potentsiaali küllaga. Selleks ajaks kui Eesti Liitub Euroopa rahaliiduga, võiks euro kurss olla küllaltki tugev.

Hetkel kuum