• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euro alla dollari

  337 päeva pärast elluastumist langes euro kurss esmakordselt oma lühikese ajaloo jooksul alla ühe dollari taseme. Neljapäeva hilisõhtul 1 dollari vastupanupiir veel pidas, kuid reedel, vahetult pärast kauplemise algust Aasias, murti see kiiresti läbi. Majanduslikult võib-olla polnudki see sündmus nii oluline, kui esmapilgul paistab, kindlasti oli aga euro langemine allapoole nn dollari pariteetsustaset tähtis psühholoogiliselt ja poliitiliselt. Euro nõrkus tugevdab vastuseisu ühisrahale nende riikide elanike hulgas, kes jäid esialgu ühisrahaga liitumata -- Suurbritannia, Taani ja Rootsi. Nii Briti kui ka Rootsi valitsuse, kes on viimastel kuudel näidanud üles valmisolu ühisrahaga liitumisele lähiaastatel, eurovalmidus tõenäoliselt kahaneb.
  Euro hakkas nõrgenema kohe pärast esimest kauplemispäeva, kuigi debüütpäeva lõpuks oli vastsündinu üldise optimismi tõttu tugevnenud 1,1825 dollarini, mis on jäänudki seni euro kõrgeimaks kursiks.
  Pärast seda, kui esimene eufooria oli lõppenud, hakkasid ühisraha kurssi dollari suhtes mõjutama USA ja Euroopa majandusnäitajad, mis on selgelt Ühendriikide kasuks. Kolmandas kvartalis kasvas USA majandus 5,5 protsenti aastas, eurotsooni riikide vastav näitaja on vaid 2%. Lisaks Ühendriikide võimsale majanduskasvule on eurot nõrgestanud poliitilised sündmused (Kosovo sõda, Saksamaa majanduse nõrkus ja poliitiline ebastabiilsus jt). Viimastel nädalatel lisandus euro jaoks negatiivsetele uudistele Saksa kantsler Gerhard Schröderi jõuline sekkumine mobiilsidefirma Mannesmanni vaenuliku ülevõtmiskatsesse ning ehituskontserni Philipp Holzmann päästmine pankrotist. Investorid reageerisid sellele murega, kas Saksamaa, mis hõlmab kolmandiku eurotsooni majandusest, hakkab eemalduma vabaturumajandusest?
  Kui madalale võib langeda euro (aga ka sellega seotud kroon) või ootab ees hoopis kursitõus? Nüüd, kus tee dollarist madalamale on selge, ei ole enam suurt takistust euro langemisele alla 1 dollari taset ka edaspidi. Sel aastal võib see juhtuda veel mitu korda. Seoses 2000. aasta arvutiprobleemi ohuga on dollarist kujunemas turvavaluuta, mis tugevdab euro müügisurvet veelgi.
  Perspektiivis võiks oodata ühisraha tugevnemist. Euroopa majandus on kasvufaasi alguses, Ühendriikide oma aga tippu jõudnud või jõudmas. Kui majandus areneb tsükliliselt (sealpool Atlandi ookeani räägitakse juba uuest majandusest, mis tõuseb igavesti), siis on lähiaastatel eurol potentsiaali küllaga. Selleks ajaks kui Eesti Liitub Euroopa rahaliiduga, võiks euro kurss olla küllaltki tugev.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
McDonald's müüs oma Venemaa söögikohad maha
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.