Ülo Toomsalu • 26. jaanuar 2000 kell 6:04

Laar otsib vaidluses euro üle Kraftiga ühist keelt

Reede õhtul kohtuvad mitteametlikult Eesti Panga president Vahur Kraft ja peaminister Mart Laar, et selgitada omavahelisi erimeelsusi Euroopa ühisrahale ülemineku kiiruses ja viisis, kirjutab Postimees.

Kohtumise korraldamist kinnitasid eile nii valitsuse pressiesindaja kui ka keskpank.

Eesti Panga infoosakonna juhataja Andrus Kuusmanni sõnul on vaidlusaluse teema üleselgitamine kavandatud sõbralikuna ning keskpank ei oota, et peaminister Laar teataks mingeid uusi valitsuse seisukohti.

'Valitsuse ametlik seisukoht on Eesti Pangal teada, see on esitatud ka Euroopa Liidule - ühinemine rahaliiduga kõigi selle reeglite kohaselt,' lisas peaminister.

Laar on samas ametlikust seisukohast taganenud, kui esitas läinud nädalal Brüsselis töövisiidil viibides Euroopa Komisjoni presidendile Romano Prodile idee, et Eesti võiks eurot kasutama hakata juba märksa varem.

Ehkki Prodi pidas selle idee teostamist pärast kohtumist ajakirjanduse küsimustele vastates võimatuks, moodustas Laar esmaspäeval ka valitsuse juurde töörühma, kes peab uurima Eesti võimalusi eurole üleminekuks alates 2002. aastast ning esitama vastava analüüsi valitsusele ja koalitsioonile. Töörühma juhib peaministri majandusnõunik Heldur Meerits, eile õhtuks ei olnud veel teada, kes saavad rühma ülejäänud liikmeteks.

Laar kinnitas eile ajakirjanikele, et rühma on võimalik kaasata ka Euroopa Liidu eksperte, ning et tema avaldused euro kiirest kasutuselevõtmisest on käivitanud väga täpselt ajastatud ühiskondliku diskussiooni.

Samal ajal on Eesti Panga president Vahur Kraft teinud avaldusi euro ennatliku kasutuselevõtu vastu.

'Eestis ja välisajakirjanduses kõlavad üleskutsed kiirest ja ühepoolsest euroseerimisest pole Eesti Panga hinnangul praegu teostatavad, kuna riske kaaludes jäävad võimalikud eelised määramatuse varju,' kinnitas Eesti Panga president Postimehes.

Hetkel kuum