15. veebruar 2000 kell 8:05

Naftabarreli hind kerkis New Yorgis üle 30 dollari

Toornafta märtsilepingute hind kerkis eile hilisõhtul New Yorgi naftabörsil esmakordselt pärast Lahesõda üle 30 dollarini barreli eest. Päevasiseselt tõusis see 30,30 dollarini, enne börsi sulgemist aga langes 5 sendi võrra 30,25 dollarini, mis oli ikkagi 81 sendi ehk 2,8% võrra reedesest sulgemishinnast kõrgem.

Brenti segu märtsilepingute hind Rahvusvahelisel naftabörsil Londonis kerkis 3,4 protsenti 28,76 dollarini barrel.Toornafta hinna kerkimine peaaegu 3 korda viimase aasta jooksul on põhjustatud naftat eksportivate riikide (OPEC) poolt kokku lepitud toodangukvootide kärpimisest üle 4 mln barreli võrra ööpäevas, mille tõttu toornafta laovarud on drastiliselt kahanenud. Kokkuleppe kehtivusaeg lõpeb 31. märtsil.

Järjest enam on kostnud hääli niin OPECi riikide kui ka toodangukärbete leppega ühinenud kartelli mitte kuuluvate riikide poolt (näiteks Mehhiko), et nafta hind on kerkinud liiga kõrgele ning toodangumahtusid tuleks tõsta.

Päevatoimetaja kommentaar:

<i>Ehkki seos maailmaturu nafta hinna ja Eestis müüdava bensiinihinna vahel on suhteliselt kaudne, võib naftahinna tõus maailmas siiski olla üks ajendidest kütusehinna tõusuks Eestis. Kütusefirmad jälgivad lisaks maailmaturu kütusehinnale ka dollari kursi liikumist, mis on hakanud jälle lähenema Eesti krooniga suhtele 1:16. </i>

Hetkel kuum