Tiit Elner • 21. märts 2000 kell 12:08

VEBi kreeditorid võitsid Eesti Panka

Möödunud nädalal jõustunud kohtumäärusega said endise NSVL Välismajanduspanga kreeditorid endale võimaluse valida ise Sihtasutuse VEB juhid ning seega asuda keskpanga asemel suunama tegevust raha tagasisaamiseks.

'Otsus on täitmiseks, kuigi seda täita on raske,' ütles üle 300 miljoni krooni nõudeid koondava sihtasutuse juhatuse liige Vladimir Mihailov.

Sihtasutus VEB peab kokku kutsuma võlausaldajate koosoleku juhatuse valimiseks. Samuti kohustab ringkonnakohtu määrus nii Eesti Panka kui VEBi ära maksma juba 1997. aastast pärineva otsuse mittetäitmise eest kakssada päevapalka trahvi ehk üle 8000 krooni.

Kreeditore Pärnu Kalur Holdingut ja Saare Kalurit esindanud advokaadibüroo Glikman Glikman juristi Priit Lätti sõnul on VEBi kreeditorid seni passiivses rollis ega saa juhatust valida. 1993. aasta riigikogu otsus fondi moodustamisest andis neile ometi sellise õiguse, Eesti Panga presidendi käskkirjaga kinnitatud põhikiri aga jättis sellest ilma.

Kohtuotsuse järgi on riigikogu otsus kõrgemal keskpanga omast ja tuleb täita. Praegu on VEBi nõukogus ja juhatuses ainult Eesti Panga ja rahandusministeeriumi esindajad.

Mihailovi sõnul ei ole fondi maht viimasel ajal kahanenud, vaid dollari kursi tõusuga kroonides isegi kasvanud.

VEB on koondanud endisse NSVL Välismajanduspanka 1992. aastal kinni jäänud Eesti pankade ja nende klientide nõudeid. Mihailovi sõnul kutsub VEB kreeditoride koosoleku nüüd kohtuotsust täites kokku, kuid ta ei soovinud veel täpsustada selle toimumise aega.

Hetkel kuum