25. aprill 2000 kell 12:54

Prantslased kutsuvad üles Venemaad toetama

Prantsuse valitsuse esindajad saatsid suure seitsmiku (G7) riikide valitsustele üleskutse luua Venemaaga pärast Vladimir Putini valimist presidendiks uued stabiilsed koostöösuhted.

Algatuses, mille avaldas täna Briti ärileht Financial Times, rõhutatakse, et 10 aastat pärast NSV Liidu lagunemist on Euroopa Liidul jt lääneriikidel võimalik anda hinnang Venemaal tehtud reformidele ning luua president Putini ajal uued koostöösuhted.

Venemaal pole veel kaugeltki toimivat turumajandust, tootmine on kokku kuivanud, nõudlus ja investeeringud on väiksed, elatustase madal ning kapitali väljavool on märksa suurem kui saadav rahvusvaheline abi, seisab avalduses.

Tõhus turumajandus aga vajab tugevaid institutsioone, mis tagaksid seaduse kehtivuse - koguksid makse, rakendaksid pankrotiseadust ja tagaksid sotsiaalse julgeoleku. Nende puudumine on süvendanud korruptsiooni ja onupojapoliitikat ning peletanud välisinvestorid minema, leiavad prantslased.

Ometi on Euroopa Liidul igati põhjust arendada Venemaaga pikaajalist koostööd, sest Euroopas ei saa tagada julgeolekut ja stabiilsust ilma Venemaa positiivse kaasabita, seisab avalduses.

Vahendas Tõnis Arnover

Hetkel kuum