Ülo Toomsalu • 26. mai 2000 kell 6:33

Ümberasujate vara tagastamise eelnõu jätkuvalt varjusurmas

Talvel koalitsiooni ja opositsiooni suhteid äärmuseni pingestanud vara tagastamise eelnõu on kolmandat kuud varjusurmas, sest valitsusliit pole riskinud seda uue vastasseisu puhkemise hirmus riigikogu ette tuua, kirjutab Eesti Päevaleht.

Poliitikud ei söanda ennustada tulevikku eelnõule, mis annaks 1941. aastal Saksamaale ümberasunutele ja nende pärijatele tagasi Eestisse maha jäänud majad. Justiitsminister Märt Raski sõnul on eelnõu tulevik äärmiselt prognoosimatu. Mai keskel arutas tagastamiseelnõu seisu valitsus.

Kuigi koalitsiooni jaoks ei ole see kõige printsipiaalsem asi, peab parlament ministri hinnangul tahes-tahtmata mingi lahenduse leidma. 'Sellest ei sõltu mitte ainult majade tagastamine või mittetagastamine, vaid kogu omandireformi lõpetamine ja EVPde saatus,' märkis Rask.

Keskfraktsiooni liikme Kalev Kallo sõnul on Keskerakond saatnud kaks märgukirja riigikogu esimehele Toomas Savile, kes peaks ümarlaua kokku kutsuma.

Arvatavasti tuleb siin järgmisel nädalal mingi lahendus, pakkus Kallo. 'Alles pärast ümarlaua poliitilist kokkulepet saab majanduskomisjon eelnõuga edasi tegelda.'

Kallo kinnitusel on opositsioon esitanud ühiselt kolm kompromissettepanekut. 'Me ei tagane nõudest, et vara suhtes saab rakendada ainult kompenseerimist, mitte füüsilist tagastamist. Diskuteeritavad on ettepanekud, mille järgi saavad pärijate ringi kuuluda vaid lähisugulased (lapsed) ja need, kes on hetkel Eesti kodanikud,' märkis Kallo.

Hetkel kuum