1. juuni 2000 kell 7:00

Põllumajandusminister rõõmustab liha hinna tõusu üle

Põllumajandusminister Ivari Padar rõõmustab liha hinna tõusu üle, kuna see peaks ergutama kohalikku seakasvatust ja tooma selle välja pikast mõõnaperioodist. Paljud tööstused tõstavad tänasest varumishindu, see tõstab toodete hinda poes kuni kümnendiku võrra, kirjutab Võrumaa Teataja.

?Minister on rõõmus,' ütles Padar eile. Tema sõnul annavad nii hinnatõus kui ka paranenud suhted Euroopa Liiduga (EL) alust lootuseks, et seakasvatus asub pärast pikka langusperioodi taas tõusule.

?Eelmine aasta tappis seakasvatuse ära,' lausus Padar. Tema sõnul oli selles oma osa ELi riikidest sisseveetaval odaval sealihal. Sellele lihale maksis tootjariik peale kuni 6,5 krooni kilo eest, mis tegigi kauba Eestis toodetust odavamaks. Padari kinnitusel on lootust, et 1. juulist kaotab EL Eestisse müüdavale lihale pealemaksmise.

Hinnatõusu mootoriks on Padari hinnangul suuresti importliha hinna tõus, kuna lihatööstused kasutavad olulisel määral sisseveetud tooret. Hinda tõstab teravilja hinna tõus ning ka seakasvatuse vähenemine Euroopas.

Rakvere, Valga ja Adavere lihatööstus on teatanud hinnatõusust, mis jääb vahemikku viis kuni kümme protsenti. Konjunktuuriinstituudi andmeil on sealiha keskmine varumishind mais aprilliga võrreldes tõusnud ligi neli protsenti. Sealihakilo keskmine hind oli mais 21,24 krooni, mis on 70 senti kallim kui aprillis.

Hetkel kuum