Ülo Toomsalu • 31. juuli 2000 kell 8:44

Hansapank pakub õppelaenu alternatiiviks hariduslaenu

Uus Hansapanga laenuliik pakub õpingute rahastamisvõimalust neile, kellele riigi poolt tagatud õppelaenu tingimused ei laiene. Laenu saab taotleda õppur ise, aga ka tema vanemad, kes tahavad oma laste koolitust rahastada, kirjutab SLÕhtuleht.

Peamine erinevus kahe laenu vahel on, et üks on riiklik, teine kommertslik. Hariduslaenu maksimaalmäär on 30 000 krooni ja tagastamistähtaeg kuni 10 aastat. Raha makstakse õppeasutuse või koolitaja arvetele tuginedes ja kantakse nende arvelduskontole, mitte sularahas laenu taotlejale pihku. 'See tagab, et raha läheb kindlalt õppekulude katteks,' põhjendab Hansapanga kontorilaenude tootehaldur Anne-Ly Jõemets.

Kui õppelaenu tuleva aasta summa on valitsuse määruse kohaselt 15 000 krooni ja intressidest enamiku moodustab riigigarantii, siis hariduslaenu võttes peab iga soovija esmalt oma kulud-tulud kokku lööma. Intressimäär sõltub tagatisest ja ulatub 10-14 protsendini. Hariduslaenu tagatisena aktsepteerib pank kas ühe või mitme eraisiku käendust või kinnisvara.

Tootehalduri sõnul saab hariduslaenu taotleda ka klient, kes juba on riiklikku õppelaenu võtnud: 'Sobiva sissetuleku ja tagatise korral,' ütleb Jõemets. Nõudeks on siiski, et taotleja käib tööl. 'Kui koolis pole õppemaksu ja õppur on juba saanud riiklikku laenu, siis väga hea põhjenduse korral anname ka hariduslaenu elamiskulude katteks,' lisab Jõemets.

Hetkel kuum