Ülo Toomsalu • 18. september 2000 kell 7:30

Rootsi loobus Estonia vraki uurimisest

Rootsi valitsus loobus pärast ameeriklase Gregg Bemise ekspeditsiooni tehtud videovõtete osalist vaatamist uue uurimise korraldamisest Estonia laevakatastroofi põhjuste selgitamiseks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Otsusest teatas Rootsi valitsuses Estonia-küsimuse eest vastutav asemajandusminister Mona Sahlin reede õhtul Stockholmis kohtumisel Estonial hukkunud omaste esindajatega. Sahlini sõnul ei ole Bemise sukeldujate filmitud materjal näidanud midagi uut ega pannud praegust uppumisversiooni kahtluse alla.

Sahlin teatas ka, et Rootsi valitsus loobub ekspertide saatmisest Saksamaale uurima kõiki Bemise ja tema ajakirjanikust partneri Jutta Rabe augustis filmitud materjale.

Veel eelmisel nädalal ütles Sahlin, et otsus uue võimaliku uurimise kohta langetatakse seejärel, kui eksperdid on üle vaadanud kõik merepõhjas tehtud kaadrid.

Soome suurima päevalehe Helsingin Sanomate andmetel kaalub Rootsi valitsus võimalust alustada juurdlust selle üle, kas Bemise ekspeditsioon rikkus Estoniale sukeldudes hauarahu kokkulepet. Hauarahu rikkumine on kohtulikult karistatav, kuid ükski Bemise ekspeditsioonis osalenud isik ei oma leppega ühinenud riikide kodakondsust ning karistus hauarahu kokkuleppe rikkumise eest neile ei laiene.

Hetkel kuum