Ülo Toomsalu • 3. oktoober 2000 kell 6:23

Kunda veekraanidest tuleb süttivat gaasi

Lääne-Virumaal Kundas korteri vannitoas tehtud koduvideo näitab, kuidas majaelanikud võivad saada kraanist vee asemel hoopis gaasisegu, mis tikuga süüdates ilusa sinise leegiga põleb, kirjutab Virumaa Teataja.

Korteriühistute koosolekule Kundas olid mõned elanikud reedel toonudki kaasa purgid pruuni sogase vedelikuga, mida nad kraanist vee asemel aeg-ajalt saavad.

Kasemäe 15 elanik Hele Räni ütles, et nende ja naabermajade elanikud eelistavad vett tuua aiamaal asuvast kaevust. 'Nii kui vannitoas kraani lahti teed, tuleb sealt oma seitse minutit suure vungiga õhku, nii et torud värisevad, ja peale selle viskab kraanist turtsudes roostesegast vett,' rääkis ta.

Torust väljunud gaas läheb mõnikord naise sõnul tikuga süüdates põlema, nagu näitas ka Renee Räni tehtud video.

Kunda linnavalitsuse ehitusnõunik Allar Aron tunnistas, et linna veepuhastusjaam eraldab küll metaani ja radooni sisaldava gaasidesegu veest ja aitab vähendada ka vee rauasisaldust, kuid kahjuks jõutakse puhastada vaid umbes 60% korterite vesi. 'Ülejäänud linnamajad saavad joogivee kahest puurkaevust ja sealse veega ongi suured hädad,' nentis Aron.

Kunda vee halb kvaliteet on vana probleem. Üheksakümnendate aastate alguses uuris Põhja-Eesti, sealhulgas Kunda puurkaevude vett Eesti TA keemiainstituudi keskkonnakaitsegrupp. Tõdeti, et suureks probleemiks Kundas on radioaktiivne gaas radoon, mis vees väga hästi lahustub.

Hetkel kuum