Peeter Koppel • 31. oktoober 2000 kell 7:28

USA aktsiaturgudel liigub raha vana majanduse aktsiatesse

Ühendriikide aktsiaturgudel koondus eilsel kauplemispäeval tähelepanu taas vana majanduse aktsiatele.

New Yorgi börsi meelestatus oli positiivne tänu avaldatud makromajanduslikele näitajatele. Eile avaldatud andmetel tõusis tarbimine USAs eelmisel kuul 0,8 protsenti ning kodumajapidamiste sissetulekud kasvasid 1,1 protsenti. Tarbimise oodatust suurem kasv näitab analüütikute hinnangul tarbijate jätkuvat aktiivsust. Tarbimise kasv on USA majanduse peamine kasvumootor ning seetõttu investorite jaoks äärmiselt oluline näitaja.

New Yorgi börsil kütsid jätkuvalt kirgi finantssektori aktsiad, mille atraktiivsus peaks võimaliku Föderaalreservi intresside alandamise puhul kasvama. Tõusu eesotsas olid sektori suuremad tegijad Citigroup American Express. Lisaks finantssektorile pakkusid investoritele huvi kas tööstussektori aktsiad eesotsas Caterpillari, DuPont?i ja 3Miga. Investorid näivad tehnoloogiasektoris valitseva ebakindluse tõttu olevat jalge alla võtnud tuttava tee ning paigutavad vabanenud raha stabiilsetesse sektoritesse.

Dow Jonesi tööstuslik keskmine lõpetas eilse kauplemispäeva 2,31 protsendiga plusspoolel 10 835,77 punktil.

Tehnoloogiakeskse Nasdaqi meelestatus oli vastupidiselt New Yorgi börsile negatiivne ning börsi üldindeks lõpetas kauplemispäeva 2,65 protsendiga miinuses 3191,40 punktil.

Üldise languse kutsus esile Cisco Systemsi hinnasihi alandamine 60?65 dollarini investeerimispank Lehman Brothersi poolt. Cisco kui ühe sektori lipulaeva langus tõmbas kaasa ka ülejäänud turu.

Hetkel kuum