• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Füüsilisest isikust ettevõtja elu läheb kergemaks

  Eile läks rahandusministeeriumist valitsusse uus sotsiaalmaksu seaduse eelnõu, millega võetakse maksuinspektoritelt võimalus vaadelda FIEde tulusid kuude kaupa, nagu oli seni maksuameti tõlgendus, vaid kvartalite kaupa. Samuti ei pea uue ettepaneku kohaselt lapsepuhkusel olevad FIEd maksma maksu enda sissetulekutelt. Eelnõu järgi rakenduvad muudatused 1. jaanuaril.
  Juba on jõustunud sotsiaalmaksu seaduse muudatus, tänu millele FIE makstav minimaalne sotsiaalmaksu summa kahanes kaks korda: 462 kroonilt kuus 231 kroonile kuus.
  Teist aastat FIEna töötava Katrin Karisma sõnul oli esialgu tal küll raskusi seaduste tundmaõppimisega, kuid nüüd laabub tegevus juba sujuvalt. Suurt ja ületamatut probleemi pole Karisma enda ettevõtja tegevuses kohanud. ?Otsus FIEks hakata läheb juba plussidesse,? ütles ta.
  Eesti Füüsilisest Isikust Ettevõtlusliidu (EFIE) juhatuse esimehe Olavi Kärsna sõnul on endiselt FIEde probleemiks suhtlemine piirkondlike maksuametite maksuinspektoritega, kes tõlgendavad seadusi erinevalt. EFIE tegi rahandusministeeriumile ettepaneku võtta vastu määrus, mis fikseeriks, kuidas maksuinspektorid defineerivad mingeid kulusid kuludena ja milliseid tulusid arvestavad tuludena. Praegu sõltub Kärsna sõnul tulude-kulude määramine palju sellest, kas inspektoril on hea või halb päev, kuidas ta üldse asjasse suhtub ja kuidas ta inimesena on.
  FIEks hakkamist takistab Kärsna hinnangul ka fakt, et seni arvutatakse haigusraha pärast töötajast FIEks hakkamist otsekui nullist ehk lähtuvalt miinimumpalgast. Samas on enamiku FIEde eelnev palk olnud kõrgem kui alampalk ehk sinisel lehel olles on neile haigekassa poolt makstav haigeraha oluliselt madalam.
  Viga ravikindlustuse seaduses on tunnistanud Kärsna sõnul ka sotsiaalministeeriumi juristid.
  Kärsna poole on pöördunud mitmed põllumehed probleemiga, et maksuamet vaatleb nende riiklike toetusi kui tulusid, mitte kui tehtud kulutuste kompenseerimist, mis nad seaduse järgi on. Selle tulemusena maksustatakse saadud toetus tuluna 33% sotsiaal- ja 26% tulumaksuga.
  Eesti Talupidajate Keskliidu peadirektori Kaul Nurme sõnul on põllumeestel, kellest enamik on FIEd, tõesti riikliku toetuse maksustamisega olnud suuri probleeme ning keskliidus on jõutud veendumusele, et riikliku toetust ei tohiks maksustada.
  Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja asetäitja Lemmi Oro sõnul on riiklik hinnakompensatsioon siiski FIE jaoks tulu ning seda tuleks ka maksustada.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peaministril on valida: kas edasi või tagasi
Koroonakriisi praeguse faasi läbimine sõltub juhtide – nende seas ja ennekõik peaministri – meelekindlusest, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Koroonakriisi praeguse faasi läbimine sõltub juhtide – nende seas ja ennekõik peaministri – meelekindlusest, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Facebooki tulemused panid aktsia veidi tõusma
Facebook hoiatas täna, et Apple’i uued privaatsusreeglid mõjutavad nende digiäri praeguses kvartalis negatiivselt. Sotsiaalmeedia hiiu käive jäi kolmandas kvartalis ootustele alla, aga kasum oli prognoositust parem, vahendab Reuters.
Facebook hoiatas täna, et Apple’i uued privaatsusreeglid mõjutavad nende digiäri praeguses kvartalis negatiivselt. Sotsiaalmeedia hiiu käive jäi kolmandas kvartalis ootustele alla, aga kasum oli prognoositust parem, vahendab Reuters.
Urve Palo lahkub Novoloto tegevjuhi kohalt
Endine mitmekordne minister Urve Palo teatas, et lahkub 15. detsembrist kasiinotehnoloogia kontserni Novomatic AG kuuluva OÜ Novoloto tegevjuhi kohalt ning alustab tööd juhtimiskoolitajana,
Endine mitmekordne minister Urve Palo teatas, et lahkub 15. detsembrist kasiinotehnoloogia kontserni Novomatic AG kuuluva OÜ Novoloto tegevjuhi kohalt ning alustab tööd juhtimiskoolitajana,
Kokku varisenud ERIALi niiditõmbaja aitas politseiametnikule maja ehitada Süüdistus kirjeldab raha keerutamist ja omastamist
Kokku kukkunud hoiu-laenuühistu ERIAL niiditõmbajad kuulsid reedel kohtu ees prokuröri kirjeldusi sellest, kuidas nad hoiustajate raha keerutasid ja oma huvides kasutasid, aga ka politseiametniku ära ostsid.
Kokku kukkunud hoiu-laenuühistu ERIAL niiditõmbajad kuulsid reedel kohtu ees prokuröri kirjeldusi sellest, kuidas nad hoiustajate raha keerutasid ja oma huvides kasutasid, aga ka politseiametniku ära ostsid.