Kristina Traks • 15. november 2000 kell 22:00

Kütuse jaemüüjatel tuleb jälle kehv aasta

Eesti Statoili eelmise aasta kahjum oli 18,6, Alexela Oilil 36 miljonit krooni, ka Shell Eesti oli kahjumis. Neste Eesti kasum oli 874 miljoni kroonise käibe juures 5,5 miljonit krooni.

Äripäeva analüütik Tõnis Oja ütles: kui juunis-juulis ja aprillis olid kütusemüüjate marginaalid madalad, siis praegu on nad kõrged. ?See aasta kokku tuleb ilmselt samasuguste tulemustega nagu eelmine,? sõnas Oja.

Shell Eesti ASi jaemüügijuht Riina Aamissepp ütles, et aasta on olnud väga raske. ?Konkurents on tihenenud, hinna kõikumisest tingituna on kasumimarginaalid hüplikud,? rääkis Aamissepp. ?Me ei pruugi saavutada seda, mida oleme plaaninud.? Konkreetseid prognoose ta ütlema ei nõustunud.

Ka Eesti Statoili juht Epp Kiviaed on öelnud, et tänavune aasta on erakordselt raske, kuid konkreetseid plaane ei avalikusta ka tema.

Tõnis Oja hinnangul on kütuse arvestuslik kasumimarginaal praegu viimase kolme aasta kõrgeimal tasemel ? 1,80 krooni bensiin 95 ja 98 liitrilt.

Kui Soomes on viimastel päevadel bensiini hind langenud ning seda põhjendatakse talvise tarbimise vähenemisega, siis meie jaemüüjad pole viimastel päevadel oluliselt hinda langetanud ja hoiduvad pikemaajalistest prognoosidest.

Erandina langetas Neste nädala alguses osas automaattanklates 15 sendi võrra bensiini hinda. Neste Eesti ASi jaemüügijuht Artur Praun ütles, et hinda langetati nendes piirkondades, kus konkurents on eriti tugev.

Tõnis Oja sõnul oleneb hinna langus kütusemüüjate närvidest. ?Nii kui keegi hinda alandab, minnakse kaasa,? ütles Oja. ?Samas vastupidiselt Soomega näen ma pigem, et talvel hind tõuseb, sest siis on kindlad igapäevased sõitjad, mitte juhusõitjad nagu suvel.?

Hetkel kuum