Tõnis Oja • 19. november 2000 kell 22:00

Turud ootavad taas interventsiooni

Dollari kurss oli möödunud nädala viimasel kauplemispäeval euro suhtes väheliikuv, sest turgudel levisid oletused, et Euroopa Keskpank (EKP) võib ühisraha toetada tugiostudega. Keskpank on novembrikuu jooksul sooritanud interventsiooni juba kolmel korral ning 22. septembril koos Jaapani, USA, Kanada ja Suurbritannia keskpangaga ühisinterventsiooni. Kuigi euro tugevnes kõigi nelja interventsiooni järgselt vaid lühiajaliselt, on kolm viimast hoidnud ühisraha kursi ülalpool 0,85 dollarit.

Dresden Kleinwort Bensoni arvates on interventsiooni oodata juba sel nädalal. Tema arvates ei taotle Euroopa keskpank tugiostudega euro tugevnemist, vaid selle hoidmist stabiilsena.

Merrill Lynchi vanemanalüütiku Neil MacKinnoni arvates sõltub tugiostude efektiivsus siiski teiste keskpankade, eriti USA Föderaalreservi ühinemisel Euroopa keskpangaga. ?Iga kord, kui EKP sekkub, küsivad turuosalised, kas Föderaalreserv osaleb samuti. Juhul kui mitte, minnakse lõunale.?

Pärastlõunal said dollar pisikest tuge veel Florida kohtu otsusest, mille kohaselt käsitsi loetud sedeleid ei pea üle lugema. Dollar armastab Bushi veidi rohkem kui Al Gore?i.

Hetkel kuum