Peeter Koppel • 20. november 2000 kell 22:00

Nasdaq jälle allpool 3000 punkti

Ühendriikide aktsiaturud alustasid eilset kauplemispäeva järjekordse langusega, kusjuures suurima löögi all oli taas tehnoloogiasektor.

Eile näisid halva alatooniga uudised turgu tabavat lausa laviinina. Juba reedel tegi otsa lahti Oracle, mille asepresident Gary Bloom teatas oma kohast loobumisest töökoha kasuks konkurendi Veri-tas Software? juures. Tarkvaragigandi aktsia reageeris uudisele peaaegu 15protsendilise kukkumisega. Halbade uudiste seeriat jätkas investeerimispank Morgan Stanley Dean Witter, kes alandas tehnoloogiasektori ühe vaieldamatu lipulaeva Cisco Systemsi hinnasihti seniselt 90 dollarilt 75 dollarile. Ühtlasi alandas sama investeerimispank ka Cisco konkurentide Juni-peri ja Redbacki investeeri-misreitinguid. Kolmas halb uudis oli teise investeerimispanga Lehman Brothersi otsus vähendada internetioksjonitega tegeleva eBay investeerimisreitingut. Neljandaks peab taas märkima kestvat segadust presidendivalimiste lõpptulemuse suhtes. Kõik loetletud tegurid lõid negatiivse fooni, mille tõttu liikus Nasdaqi üldindeks tund pärast kauplemise algust ligi 4 protsendiga miinuses ning allpool psühholoogiliselt olulist 3000 punkti piiri.

New Yorgi börsi meeleolu oli samuti negatiivne ning positiivset liikumist võis täheldada vaid tööstus- ja farmaatsiasektoris.

Stockholmi börsi üldindeks langes eile taas allapoole 5000 punkti piiri. Börsi liikumise määras enamjaolt Ühendriikidest alguse saanud pessimismilaine ning turu üldise suunaga suutsid vastuvoolu liikuda tööstus-, finants- ja farmaatsiasektor.

Helsingi börs alustas eile küll tugevana, kuid kauplemispäeva edenedes pööras samuti langusele.

Eile allapoole 13 000 punkti taset langenud HEX-indeksi komponentidest liikusid enne kauplemispäeva lõppu plusspoolel vaid Põhjamaade finantssektori üks lipulaevadest Nordic Baltic Holding ja Sampo kindlustus.

Hetkel kuum