• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tee andmebaasid korda

  Kellelegi ei meeldi mõelda, et tema ettevõtte andmebaasis on vead. Valed ja auklikud andmed lasevad ennast raportiks vormida niisamuti kui õiged ja terviklikudki, seetõttu on andmete kasutajatel tihtipeale tegelikku olukorda eitav suhtumine. Või ollakse veendumusel, et andmebaasid on pühad ja puutumatud ning neid võib vaadata vaid mõni üksik väljavalitu.
  Kui andmebaasi kvaliteet asjaosalisi siiski häirib, on lahendusi kaks.
  Esimene võimalus on koostatud aruandes jõuga arvud klappima sundida. Süsteemne lahendus on loobuda käsitööst ja tellida oma andmetele lauskontroll ? andmekvaliteedi audit.
  Andmekvaliteedi audit on konsultatsioonitoode, mis annab firmale värsket informatsiooni andmebaasi tegeliku olukorra kohta. Auditi tulemused dokumenteeritakse ja vormistatakse põhjalikuks raportiks.
  - Audit annab olemasolevate andmete ja nende hetkeolukorra kaardistuse: millised väärtused baasis on puudu ja millised on valed, kus ei kehti andmete vahel nõutud seosed ja kus ei vasta väärtused etteantud tingimustele.
  - Auditi raportis tuuakse välja viited vigade tekkepõhjustele.
  Leitud vigade ja puuduste analüüs näitab sageli kätte ka vigade allikad.
  - Raport viitab andmetele, mida olemasoleval kujul kindlasti otsuste langetamise alusena kasutada ei tohiks.
  - Auditi aruande koostajad esitavad soovitused, kuidas auditi tulemused ettevõtte arengu kasuks tööle panna.
  Auditi standardprogrammid
  Andmekvaliteedi audit tähendab andmete kontrollimist erinevate programmidega. Auditis kasutatakse standardprogramme, mis testivad andmete vastavust üldkehtivatele nõudmistele. Ettevõtte tegevusest sõltumata on tarvis kontrollida kohustuslike väljade (nt IK) täidetust.
  Lisavõimalusena saab leida ka puuduvate väärtuste osakaalu jaotuse mingi teise (sama tabeli) tunnuse väärtuste kaupa.
  Näiteks puuduvad väärtused tunnuses Eesnimi tunnuse Sisestaja väärtuste kaupa näitab, kas mõnel operaatoril on kalduvus jätta kliendi eesnimi andmebaasi sisestamata. Taolise seose ilmnemisel saab teha kindlaks, kas antud konkreetse kasutaja arvutis on sisestuskontroll maha võetud, operaatorile on antud puudulik tegevusjuhend vm.
  Tegevuse eripärast sõltumatult vajab ettevõtte andmebaas ka viiteterviklikkuse ja seoste korrektsuse kontrolli.
  Andmekvaliteedi auditi käigus saab üksikasjaliku ülevaate andmebaasi sattunud lubamatutest väärtustest. Näiteks tunnusel Sugu on väärtused M ja N, kuid kokku lepitud tähistele lisaks leidub väljal ka teisi tähti või koguni numbreid.
  Milliseid teste andmed vajavad, otsustavad baasihaldaja ja auditeerija projekti ettevalmistamisel.
  Iga ettevõte on unikaalne. Testidest, mis sobivad kõigile, andmebaasi kvaliteedi täielikuks ülevaateks ei piisa. Ettevõtte tegevusvaldkonna ja äriloogika eripärast sõltuvalt on mõistlik auditeerida andmebaase ka spetsiaalsete eriprogrammidega.
  Andmekvaliteedi auditi läbiviimisse võib haarata ettevõtte oma andmebaasidele lisaks üldkasutatavaid registreid, et saada andmete kvaliteedi kohta ka kõnekaid võrdlusandmeid. Ettevõtte kliendibaasi võib võrrelda näiteks äriregistri andmetega. Auditi raport annab võimaluse:
  - vigu parandada;
  vigade tekkepõhjusi kõrvaldada;
  vigade olemasoluga arvestada (veaprotsent).
  Ilmsiks tulnud vead ei ole kõik võrdselt olulised. Põhimõttelisi muutusi ootavad need osakonnad ja tegevusvaldkonnad, mis annavad andmebaasi tabelitesse ettevõtte põhitegevust ja tulusummasid mõjutavaid auke, väärväärtusi ja veidraid sümboleid. Ülejäänut võib võtta kui hoiatust või head nalja.
  Autor: Tiina Tambaum
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Raadiohommikus: kui palju kallinevad kinnisvara, kütus ja autod?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis sukeldume kinnisvarasse ja autode maailma, aga ei jäta kõrvale ka kütuseturgu või muusikaäri.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis sukeldume kinnisvarasse ja autode maailma, aga ei jäta kõrvale ka kütuseturgu või muusikaäri.
Putin: Tahate rohkem gaasi? Kiitke Nord Stream 2 heaks
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.