Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tee andmebaasid korda

  Kellelegi ei meeldi mõelda, et tema ettevõtte andmebaasis on vead. Valed ja auklikud andmed lasevad ennast raportiks vormida niisamuti kui õiged ja terviklikudki, seetõttu on andmete kasutajatel tihtipeale tegelikku olukorda eitav suhtumine. Või ollakse veendumusel, et andmebaasid on pühad ja puutumatud ning neid võib vaadata vaid mõni üksik väljavalitu.
  Kui andmebaasi kvaliteet asjaosalisi siiski häirib, on lahendusi kaks.
  Esimene võimalus on koostatud aruandes jõuga arvud klappima sundida. Süsteemne lahendus on loobuda käsitööst ja tellida oma andmetele lauskontroll ? andmekvaliteedi audit.
  Andmekvaliteedi audit on konsultatsioonitoode, mis annab firmale värsket informatsiooni andmebaasi tegeliku olukorra kohta. Auditi tulemused dokumenteeritakse ja vormistatakse põhjalikuks raportiks.
  - Audit annab olemasolevate andmete ja nende hetkeolukorra kaardistuse: millised väärtused baasis on puudu ja millised on valed, kus ei kehti andmete vahel nõutud seosed ja kus ei vasta väärtused etteantud tingimustele.
  - Auditi raportis tuuakse välja viited vigade tekkepõhjustele.
  Leitud vigade ja puuduste analüüs näitab sageli kätte ka vigade allikad.
  - Raport viitab andmetele, mida olemasoleval kujul kindlasti otsuste langetamise alusena kasutada ei tohiks.
  - Auditi aruande koostajad esitavad soovitused, kuidas auditi tulemused ettevõtte arengu kasuks tööle panna.
  Auditi standardprogrammid
  Andmekvaliteedi audit tähendab andmete kontrollimist erinevate programmidega. Auditis kasutatakse standardprogramme, mis testivad andmete vastavust üldkehtivatele nõudmistele. Ettevõtte tegevusest sõltumata on tarvis kontrollida kohustuslike väljade (nt IK) täidetust.
  Lisavõimalusena saab leida ka puuduvate väärtuste osakaalu jaotuse mingi teise (sama tabeli) tunnuse väärtuste kaupa.
  Näiteks puuduvad väärtused tunnuses Eesnimi tunnuse Sisestaja väärtuste kaupa näitab, kas mõnel operaatoril on kalduvus jätta kliendi eesnimi andmebaasi sisestamata. Taolise seose ilmnemisel saab teha kindlaks, kas antud konkreetse kasutaja arvutis on sisestuskontroll maha võetud, operaatorile on antud puudulik tegevusjuhend vm.
  Tegevuse eripärast sõltumatult vajab ettevõtte andmebaas ka viiteterviklikkuse ja seoste korrektsuse kontrolli.
  Andmekvaliteedi auditi käigus saab üksikasjaliku ülevaate andmebaasi sattunud lubamatutest väärtustest. Näiteks tunnusel Sugu on väärtused M ja N, kuid kokku lepitud tähistele lisaks leidub väljal ka teisi tähti või koguni numbreid.
  Milliseid teste andmed vajavad, otsustavad baasihaldaja ja auditeerija projekti ettevalmistamisel.
  Iga ettevõte on unikaalne. Testidest, mis sobivad kõigile, andmebaasi kvaliteedi täielikuks ülevaateks ei piisa. Ettevõtte tegevusvaldkonna ja äriloogika eripärast sõltuvalt on mõistlik auditeerida andmebaase ka spetsiaalsete eriprogrammidega.
  Andmekvaliteedi auditi läbiviimisse võib haarata ettevõtte oma andmebaasidele lisaks üldkasutatavaid registreid, et saada andmete kvaliteedi kohta ka kõnekaid võrdlusandmeid. Ettevõtte kliendibaasi võib võrrelda näiteks äriregistri andmetega. Auditi raport annab võimaluse:
  - vigu parandada;
  vigade tekkepõhjusi kõrvaldada;
  vigade olemasoluga arvestada (veaprotsent).
  Ilmsiks tulnud vead ei ole kõik võrdselt olulised. Põhimõttelisi muutusi ootavad need osakonnad ja tegevusvaldkonnad, mis annavad andmebaasi tabelitesse ettevõtte põhitegevust ja tulusummasid mõjutavaid auke, väärväärtusi ja veidraid sümboleid. Ülejäänut võib võtta kui hoiatust või head nalja.
  Autor: Tiina Tambaum
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Karl-Eduard Salumäe: kasutatud autode turg on nagu mingi kentaur
Mis iganes põhjustel paistab visalt kaduma siinse ostjaskonna valmidus kahtlastele autoärikatele raha tassida, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Mis iganes põhjustel paistab visalt kaduma siinse ostjaskonna valmidus kahtlastele autoärikatele raha tassida, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
November oli Balti börsidel üldine tõusukuu
Novembris tõusis Balti koondindeks Baltic Benchmark 6,24%; tõusid ka kõik kolm Balti börsi.
Novembris tõusis Balti koondindeks Baltic Benchmark 6,24%; tõusid ka kõik kolm Balti börsi.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.

Olulisemad lood

Trükitööstuse analüüs: pakenditootjad kriisidest puutumata, teised otsivad uusi võimalusi
Trükikodade müügitulu taastus mullu küll osaliselt koroonakriisist, kuid jäi siiski aastate 2017–2018 tasemele. Pakenditootjate müügitulu kasvab seevastu pidevalt ega ole kriisidest seni suuremalt pihta saanud, kirjutas ülevaates Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu arendusnõunik Kati Rostfeldt.
Trükikodade müügitulu taastus mullu küll osaliselt koroonakriisist, kuid jäi siiski aastate 2017–2018 tasemele. Pakenditootjate müügitulu kasvab seevastu pidevalt ega ole kriisidest seni suuremalt pihta saanud, kirjutas ülevaates Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu arendusnõunik Kati Rostfeldt.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.