Tõnis Oja • 17. detsember 2000 kell 22:00

Suurpangad euro suhtes optimistlikud

Euro kurss kerkis reede õhtuks 15 nädala kõrgeimale kursile 0,8989 dollarini, mis teeb USD kursiks 17,40 krooni. Järjest enam kujuneb turuosalistel veendumus, et USA majandus on jahtumas ning et USA Föderaalreserv tõstab lähikuudel dollari baasintresse.

Jeeni suhtes tugevnes Euroopa ühisraha 101,04 jeenini. Ülalpool 101 jeeni taset oli euro viimati 1. augustil. See oli euro kursitõus neljandat järjestikust päeva. Viimati tugevnes euro jeeni suhtes neli päeva järjest 1999. aasta mais.

Seega tugevnes euro möödunud nädalal dollari suhtes 0,8 ja jeeni suhtes 2,1%. Jeen omakorda nõrgenes dollari suhtes 1,4%.

Valuutaturgudel opereerivad suurpangad on euro tulevikuväljavaadete suhtes tulevikus. Morgan Stanley, kes on oma 1,5 triljoni dollarilise päevakäibega ajakirja Euromoney andmetel valuutaturgude turuosalt kümnendal kohal, prognoosib märtsi lõpuks euro kursiks 95 USA senti, mis teeb 6,1protsendilise tõusu praegusega võrreldes. Merrill Lynch ja Tokyo-Mitsubishi ennustavad eurole 5protsendilist tugevnemist 92 USA sendini.

Sellel nädalal on valuutaturgude tähelepanu keskmes homme toimuv Fedi vabaturukomitee istung.

Hetkel kuum