• OMX Baltic0,04%302,27
  • OMX Riga0,05%893,37
  • OMX Tallinn0,14%2 069,46
  • OMX Vilnius0,3%1 201,12
  • S&P 5000,52%6 204,95
  • DOW 300,63%44 094,77
  • Nasdaq 0,47%20 369,73
  • FTSE 100−0,43%8 760,96
  • Nikkei 225−0,94%40 108,65
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,24
  • OMX Baltic0,04%302,27
  • OMX Riga0,05%893,37
  • OMX Tallinn0,14%2 069,46
  • OMX Vilnius0,3%1 201,12
  • S&P 5000,52%6 204,95
  • DOW 300,63%44 094,77
  • Nasdaq 0,47%20 369,73
  • FTSE 100−0,43%8 760,96
  • Nikkei 225−0,94%40 108,65
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,24
  • 26.01.01, 00:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Heaolu on loomulik osa inimese elust

Suur sõnameister Voltaire on öelnud, et vajadus tingib võime nautida. Samal seisukohal on Reval Hotell Olümpia peakokk Imre Kose.
Imre Kose ütleb, et gurmaaniks ei saa päevapealt hakata. Samuti ei pruugiks ennast gurmaaniks nimetada inimene, kes on korra oma elus hanemaksa söönud, mõne väärt raamatu läbi lugenud, korra ooperis või teatris käinud ning sellega leppinud. ?Kui inimene piirdub vaid ühe asjaga, on see lihtsalt pealispinna kraapimine tervikuni jõudmata.?
Gurmaanlus on nagu spekter, mille erinevateks värvideks on ülev muusika, kunst, hea vein ja kirjandus. Toit on üks osa sellest spektrist. See spekter on lai ning sinna saab järjest enam asju juurde põimida.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Kose kinnitusel on gurmaanlus elustiil, millega käib kaasas kõik see, mis on kvaliteetne. ?Heaolu on loomulik osa elust,? ütleb Kose. Samas lisab ta kohe, et kindlasti pole elukvaliteedi nautimine eputamine, kuigi see nõuab enne esmaste vajaduste rahuldamist.
Gurmaanlusega tegelemine vajab Kose sõnul teadmisi ja soovitavalt elukogemust. Erialakirjandusest võib küll abi olla, kuid põhiteadmised tulevad ikkagi läbi isiklike kogemuste. ?Inimene hakkab proovima, siis hakkab ta järk-järgult proovitut võrdlema. Seda hetke, mil inimene saab väita, et nüüd on kõik siin ilmas järele proovitud, ei tule kunagi.?
Kose on kindel, et kõige hea nautimiseks, mida elu pakkuda võib, peab olema vajadus. ?Kui inimene ei tunne vajadust hea kunsti, toidu või raamatu järele, siis ei ole selles mitte midagi halba. Kõik inimesed ei saagi ühesugused olla ning järelikult ei saa kõikidest inimestest gurmaane.?
Küsimusele, kas gurmaanlus võib olla päritav, jääb Kose mõttesse. ?Stiilitunnetus on inimesel loomupäraselt veres, kuid ma ei usu, et huvi arendava raamatu või hea toidu järele on geenides olemas. See kasvab inimesega järk-järgult. Näen üha enam peresid, kes tulevad koos lastega restorani sööma pärast ühist kunstinäitust või teatriskäiku. See on oluline, sest noored saavad tugeva lähtepunkti ja head kombed. See on alus tervikule.?
Eesti restoranikultuur ja inimeste väärtushinnagud on Kose sõnul väga kiiresti arenenud ning restoranide külastatavus kasvab pidevalt. Järelikult muutuvad ka arusaamad söömisest. ?Sööma minek ei ole sündmus. Nautides võib sellest saada sündmus.?

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 16 p 5 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele