Inteli hinnalangus otsapidi Eestis

Kaido Einama 01. veebruar 2001, 00:00

Intel alandas eelmisel nädalal oma laua- ja sülearvutitele mõeldud protsessorite hindu ning selle mõju on jõudnud ka Eestisse, kuigi mitte nii suurelt kui maailmaturul.

Suure hinnasula eesmärk oli alandada PC tüüpi arvutite hindu ja kindlustada Inteli positsiooni nendele mõeldud protsessorite turul. See tundub esialgu ka õnnestunud olevat, kuna kohati kahanesid hinnad kuni 40%.

Intel hakkab uute hindade väljakuulutamise järel vähendama Pentium III toodangut ja suurendama Pentium 4 tootmist. 1,5 GHz Pentium 4 hind langeb arvutikomponentide maailmaturul 13660 kroonilt 10800 kroonile, 1 GHz Pentium III hind aga langeb kuni 43%, 4470 kroonile 9590 kroonilt.

Langevad ka 933 MHz Pentium III, 766 MHz Celeroni ja 733 MHz Celeroni hinnad, kuid mitte nii radikaalselt kui Pentium III.

Sülearvutite protsessorid odavnevad samuti. 850 MHz Mobile Pentium III hind langeb komponentide turul 8468 kroonini, 800 MHz Mobile Pentium III hind langeb 5700 kroonini ja 750 MHz Mobile Pentium III 4470 kroonini.

Langevad ka 600 ja 650 MHz Mobile Pentium III hinnad. Kuid sülearvutite hindu mõjutavad kindlasti ka peatselt turule tulevad ökonoomsemad protsessorid, mis tarbivad võimsust alla 0,5 vati ja pikendavad arvuti tööaega üle 5 tunni ka kompaktsetel, alla poolekilostel mudelitel. Esimene energiasäästlik protsessor on IBMi uues i-seerias, mida hakatakse lähiajal müüma Jaapanis. Seni on energiasäästlike protsessorite turuliider olnud Transmeta oma Crusoe protsessoriga, mis tarbib alla 1 W energiat.

Eesti tootjad aga müüvad endiselt oma hinnakirjade järgi suhteliselt palju Intel Pentium Celeron protsessoritega arvuteid. Paljudes hinnakirjades on see sari endiselt domineeriv koos AMD odavate protsessoritega odava hinnaklassi arvutites. Pentium III ostetakse küll juba üsna palju, kuid Celeronidele on turgu endiselt, kuigi aina vähem.

Järgmistest nädalatest on ta tõenäoliselt hinnakirjades tagaplaanile kadumas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing