Pilved USA majanduse kohal

Peeter Koppel 02. veebruar 2001, 00:00

Vaevalt jõudsid investorid hakata seedima üleeilset USA SKT neljanda kvartali oodatust väiksemat neljanda kvartali kasvutempot ning Föderaalreservi intresside langetamist, kui majanduse halvenevast olukorrast andis märku juba järgmine indikaator.

Nimelt langes tööstussektori olukorda hindav NAPM-indeks jaanuaris kümne aasta madalaimale tasemele ehk 41,2 protsendile. Analüütikute hinnangul näitab juba kuuendat kuud kestev indeksi langus, et USA majanduse kasvutempo tervikuna võib olla aeglustunud 0,6 protsendini aastas.

Nullilähedane majanduskasv on viinud analüütikud arvamusele, et jaanuaris kahel korral kokku 100 baaspunktine baasintressi langetamine ei ole piisav ning Föderaalreserv on lähiajal sunnitud veelgi agressiivseid intressikärpeid ette võtma.

USA aktsiaturud reageerisid negatiivsetele uudistele segaste emotsioonidega ning ei suutnud eilse kauplemispäeva alguses konkreetset suunda leida.

Stockholmi börsil olid eile ülekaalus negatiivsed emotsioonid.

Langeva turuga suutsid vastuvoolu liikuda vaid väheste vana majanduse ettevõtete aktsiad. Suurimaks tõusjaks oli raskeveokite tootja Volvo, mille aktsiate oodatust suurem eelmise aasta kasum oli aktsiat poolteist tundi enne kauplemise lõppu kergitanud 6,4 protsenti.

Helsingi börsi suurimaks kaotajaks oli eile Nokiat tööstusrobotitega varustava JOT Automationi aktsia.

Langus oli tingitud ettevõtte oodatust kehvematest eelmise aasta majandustulemustest ning üldisest mobiiltelefonide turu kokkukuivamisest põhjustatud oodatust väiksemast kasumlikkusest esimeses kvartalis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing