Suprema usub Ühispanga müüki Nordeale

ÄP Online 23. veebruar 2001, 00:00

Me näeme kahte võimalikku stsenaariumi. Peamine variant on, et müüki läheb Ühispank, natuke vähem tõenäoline on Hansapanga müük. Kolmandat versiooni me ette ei näe, seda on välistanud ka keskpank.

Börsi seisukohta pole õnnestunud veel saada, kuid arvan, et konkurentsiamet, kes on siiani olnud tagasihoidlik oma hinnangutes, ei näeks seda hea meelega, et Eesti tingimustes, kus kahe panga käes on laenuturul üle 91 protsendi ja deposiiditurul 87 protsenti, oleks võimalik kogu grupp panna kokku.

See on selge majanduslik mõtlemine. Hansapank toob tänasel päeval sellisele organisatsioonile rohkem kasu.

Kui SEB ja Swedbank lähevad kokku, siis SEBi käes on nn troika, kes on Ühispank, Unibanka Lätis ja Vilniaus Bankas Leedus, Swedbanki käes on Hansapank. Need on kultuuriliselt üsna erinevad organisatsioonid. Hansapanga organisatsioon iseenesest on palju tugevam.

Mis puudutab võimalikku konsolideerimist Ühispanga, Unibanka ja Vilniaus Bankase vahel, siis tegelikku efekti me näinud ei ole. Kõik kolm kuuluvad SEBi gruppi, aga tegelikkuses igapäevast koostööd ja integratsiooni sellisel tasemel, nagu Hansapangas on, me ei näe.

See on teine stsenaarium. Esimene stsenaarium on, et Eestis läheb müüki Ühispank, Lätis on võimud tervitanud arengut, kui Unibanka ja Hansapank oleks koos, Läti pangandusturgu iseloomustab tänasel päeval suur killustatus, see pigem korrastaks Läti turgu. Läti börs ja konkurentsimet on pigem positiivsed selle ühinemise suhtes.

Leedu ametnikud on teravas toonis ütelnud, et praeguste tingimuste puhul ei ole enam võimalik, et Taupomasis läheks Hansapangale. Öeldi, et seisukoht võetakse hiljem, aga avaldused on olnud üsna emotsionaalsed.

Nii, et meie kõige esimene stsenaarium on selline, et Eestis läheb müüki Ühispank, Lätis ühendatakse kaks panka ja ei müüda midagi ära ning Leedus jäävad kõnelused Taupomasise osas katki.

Teist stsenaariumi, kui müüki läheb Hansapank, ei taha seda hästi uskuda. Hansapank on kõige paremini tööle saanud organisatsioon finantsmaastikul Balti riikides ja andes ära selle, peab olema preemia võimaliku ostja poolt väga suur.

200 krooni sellisel juhul on ilmselgelt liiga vähe. Hansapanga puhul sellises kontekstis mina müüjana selle hinnaga veel ei lepiks.

Tuleb silmas pidada, et ei osteta ainult ühte turgu, Eestis läheks müüki üks pank, Leedus on Taupomasise erastamine pooleli ja Lätis spekuleeritakse ka Parexi panga müügi osas, nii et müüki minevaid asju on päris palju.

Ei pea huviliste ringi kokku tõmbama ainult Skandinaaviaga. Esimene variant oleks muidugi Nordea. Ma välistaks Sampot, neil on niigi palju rabelemist Balti ja Soome turul, et kokku panna hiljuti omandatud asjad ja vaadata üle kogu struktuuri ja tegevust. Aga miks mitte Saksamaa, miks mitte Poola. Võimalikke pakkujate ring ei ole suur, kuid kindlasti pole ainult Skandinaavia-keskne.

See on loogiline vaadates tänasel päeval nende tegevust ja vaadates, millised on nende tegevuspõhimõtted Balti riikides. Oleme päris huvitava situatsiooni ees.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing