Inimeste tulumaksu suurus muutub ametnikele avalikuks

Inge Rumessen 27. veebruar 2001, 00:00

Vabariigi valitsus võib tänasel istungil heaks kiita maksukorralduse seaduse § 11 muutmise seaduse eelnõu, mis lubab maksuametil maksumaksja nõusolekuta avaldada kohalikele omavalitsustele nende maksustatava tulu suuruse enne ja pärast seadusega lubatud mahaarvamisi.

?Siis saame hakata võrdlema, kas maksuameti vaesed on ka meie vaesed ja maksuameti rikkad meie rikkad,? ütles Paide linnapea Tõnis Kõiv. Tema sõnul on sellise info puudumine senimaani takistanud omavalitsuste tööd eelarve planeerimisel.

Lemmi Oro rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonnast ütles, et praegu kehtiva seaduse kohaselt avalikustab maksuamet omavalitsustele nende eelarvesse laekuva tulumaksu tasunud füüsiliste isikute nime ja isikukoodi. Oro selgitusel ei suruta andmestikku ühelegi omavalitsusüksusele peale, vaid infovahetus käiks endiselt päringu korras.

Maksuameti peadirektor Aivar Sõerd kinnitas, et info registrist väljastamine on seadusega reguleeritud ning maksuameti poolt ta mingit probleemi andmekaitsele ei näe. ?Loomulikult on igas ametis küll inimfaktor see, mis ei anna kunagi 100% kaitset andmetele nii pangas, maksuametis kui ka mujal,? märkis Sõerd.

Tõnis Kõivu sõnul pole info edastamisel andmete lekkimise ohtu, sest ka omavalitsuses toimib andmekaitsesüsteem. ?Mida väiksem on koht, seda enam on siiski teada, kuidas keegi tegelikult elab ja kui palju kulutab,? lisas 10 000 elanikuga Paide linna juht.

?Meil on tihtipeale palju tublisid inimesi, kes tahavad linna elus midagi muuta, aga kui hakata rääkima nende kodanikukohuse täitmisest ehk maksude maksmisest, siis nad enam meiega nii väga suhelda ei taha. Seaduse jõustumisel saame hakata analüüsima, millise maksumaksjate grupiga peab rohkem tööd tegema,? ütles Kõiv.

Tema sõnul ei saa andmete analüüsi ja kontrolli võrrelda siiski maksupolitsei tööga, sest eelkõige taotlevad nad ühiskonnapoolse avaliku arvamuse mõju. ?Mida väiksem on kogukond, seda suurem on ka avalik surve.?

Tartu linnasekretäri Jüri Mölderi sõnul on seadusesätte jõustumisel linnavalitsus rohkem informeeritud näiteks sotsiaaltoetuste jagamisel. ?Kui inimese esitatavad andmed sissetuleku kohta ikka erinevad maksuameti andmetest, siis me ei saa taotlust rahuldada,? sõnas Mölder.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing