Priit Harik • 5. aprill 2001
Jaga lugu:

Jaani Seegi kiriku tuulelipu munast leiti ürikuid

Tallinna kultuuriväärtuste ameti teatel leiti restaureeritavast Tallinna Jaani Seegi kirikust erakordselt huvitavaid ürikuid ja vanu münte.

14. sajandist pärineva Tallinna Jaani Seegi kiriku lõpule jõudvate restaureerimistööde käigus on välja tulnud mitmed erakordselt huvitavad leiud. 15. märtsil 2001 leiti kiriku torni tuulelipu küljes asuvast munast kolm ajaloolist ürikut ja mündid. Juba varem, 2000. a. novembris tuli kiriku väravaehitise seest välja korjanduskarp 2 kilo vanade müntidega.

Kolm ürikut on pärit vastavalt 1648., 1724. ja 1781. aastast. Kaks vanemat ürikut avastati juba 1781. a. torni remontimisel, neist tehti ärakirjad ja originaalid paigaldati tuulelipumuna sisse tagasi. (1781. a. torni remondist siiamaani ei teatudki!) Ürikute juurde kuuluvad ka mõned samast ajast pärit mündid. Nii pärgamentürikud kui mündid on haruldaselt hästi säilinud.

Jaga lugu:
Hetkel kuum